Moord op Krim-Tataar tekent 'klimaat van wetteloosheid'

Tatarenleider Refat Chubarov zei gisteren dat er tientallen Krim-Tataren worden vermist sinds de Russische inval op het Oekraïense schiereiland. Beeld epa

Een Tataarse activist is dood gevonden op het Oekraïense schiereiland de Krim. De 39-jarige Reshat Ametov verdween begin maart tijdens een demonstratie in het centrum van de regionale hoofdstad Simferopol. Hij is daar meegenomen door drie onbekende mannen in militaire uniformen, stelde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW), die spreekt van "een klimaat van wetteloosheid" op de Krim.

Ametov is twee dagen geleden teruggevonden in een bos bij het stadje Belogorsk, 45 kilometer ten oosten van Simferopol. Zijn familie, die hem als vermist had opgegeven, kreeg van de lokale politie te horen dat zijn lichaam sporen vertoonde van geweld. Lokale media hebben gemeld dat hij lijkt te zijn gemarteld en dat er transparante tape zat om zijn hoofd en handen. Human Rights Watch heeft deze meldingen nog niet zelf kunnen verifiëren. Ametov is vandaag begraven.

Wetteloosheid
Human Rights Watch waarschuwt voor de vijandige sfeer tegen mensen die tegen de aansluiting van de Krim bij Rusland zijn. "De verdwijning van, en moord op Reshat Ahmetov is een voorbeeld van het klimaat van wetteloosheid dat de afgelopen week op de Krim heerst", zei woordvoerder Rachel Denber. "De autoriteiten op de Krim hebben de taak om deze zaak grondig te onderzoeken, en de verantwoordelijken te straffen, wie zij ook zijn."

Ametov was een bekende in de gemeenschap van Krim-Tataren. Hij was bouwvakker en vader van drie kinderen die openlijk discussieerde over de situatie van zijn volk en de toekomst van de Krim, zegt zijn familie. Volgens een van de leiders van de Krim-Tataren, Refat Chubarov, worden sinds een week nog tientallen andere Tataren vermist.

Krim-Tataren vormen een minderheid van ongeveer 12 procent van de bevolking op het schiereiland. Zij zijn tegen aansluiting bij Rusland. Etnische Russen zijn met 58 procent de meerderheid.

Intimidatie
Sinds Russische militairen het Oekraïense schiereiland de Krim eind februari innamen en Oekraïense militaire bases omsingelden, is de rust op de Krim ver te zoeken. Delen van de bevolking die vinden dat de Krim bij Oekraïne moet blijven zijn geïntimideerd, vaak door inderhaast gevormde pro-Russische burgerwachten, die gemaskerd optreden. Mensen die met de Oekraïense blauw-gele vlag zwaaiden zijn uitgescholden, of weggejaagd en gemolesteerd. Op sommige huizen van Krim-Tataren zijn witte kruisen gekalkt. Ook meerdere journalisten hebben gemeld gearresteerd, aangevallen of geslagen te zijn door onbekenden in militaire kleding.

Beeld veooz.com

"Wekenlang hebben gewapende mannen die weigeren zichzelf te identificeren, mensen lastiggevallen en geïntimideerd", aldus Denber. "Als dit geen halt wordt toegeroepen of wordt onderzocht, zal dit de mensen die ervoor verantwoordelijk zijn alleen maar sterken."

Human Rights Watch is niet de enige die zich uitspreekt tegen de vijandigheid tegen andersdenkenden op de Krim. Een hoge mensenrechtenfunctionaris van de Verenigde Naties, Ivan Simonovic, waarschuwde afgelopen vrijdag dat de circa 270.000 Krim-Tataren "zich bedreigd" voelen en bang zijn voor hun toekomst.

Moskou boos op VN
Naar aanleiding van de drie doden die vorige week vielen in het deels pro-Russische oosten van Oekraïne zei Simonovic ook dat de etnische Russen in Oekraïne wonen geen slachtoffer zijn van "wijdverbreid of systematisch" geweld, het belangrijkste argument van Moskou om de Krim te bezetten. Rusland viel hem gisteren fel aan op die uitspraak, en noemde die 'vooringenomen, bevooroordeeld en niet objectief'.

Toen Simonovic onlangs zelf naar de Krim wilde reizen werd hem door de lokale autoriteiten te verstaan gegeven dat hij niet welkom was, en dat zijn veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Eerder moest een andere VN-gezant, Robert Serry, de Krim inderhaast verlaten nadat hij werd belaagd door een woedende pro-Russische menigte.

 
Als dit geen halt wordt toegeroepen of wordt onderzocht, zal dit de mensen die ervoor verantwoordelijk zijn alleen maar sterken.
Rachel Denber, Human Rights Watch
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden