Moord op BBC's 'Golden Girl' schokt Groot-Brittannië

De Britse vorstin mengde zich zelfs in het koor der treurenden. 'Geschokt en verdrietig' was koningin Elizabeth door de moord op Jill Dando, de populaire en bekwame BBC-tv-presentatrice.

En premier Tony Blair natuurlijk. Ook hij was ondersteboven van de dood van deze 'absoluut charmante en enorm getalenteerde vrouw'. En minister van binnenlandse zaken Jack Straw onderbrak een zitting van het Lagerhuis om Dando zo ongeveer de hemel in te prijzen.

Groot-Brittannië is in rep en roer na de moordaanslag op misschien wel zijn meest populaire tv-persoonlijkheid. De 37-jarige, elegante, charismatische blondine was de laatste jaren vooral bekend om haar presentatie van het tv-programma 'Crimewatch UK', een soort 'Opsporing Verzocht', maar dan met meer body.

Onmiddellijk regende het speculaties dat de moord te koppelen zou zijn aan haar programma. Tenslotte had ze eerder dit jaar de politie verteld bezorgd te zijn om haar veiligheid vanwege haar werk bij Crimewatch. De Londense politie heeft in elk geval al honderden door haar aangekaarte misdrijven onder de loep genomen. De aanslag zou best eens een wraakneming kunnen zijn van iemand die door Crimewatch tegen de lamp was gelopen of dreigde te lopen.

De vinger wees gisteren al richting Combat 18, de neo-nazistische terreurgroep achter de bomaanslag in de zwarte Londense wijk Brixton, waaraan Dando in haar laatste Crimewatch aandacht had besteed. Zoals steeds in nauwe samenwerking met de politie. Des te wranger dat rechercheurs die met haar hadden gewerkt, nu de moord moeten onderzoeken van de vrouw die ze als hun vriendin beschouwen. ,,Iedereen is kapot van deze afgrijselijke gebeurtenis'', reageerde hoofdinspecteur Hamish Campbell van Scotland Yard, die bewaking voor Dando's Crimewatch-collega's aankondigde.

Maar nog steeds tast de politie in het duister over de motieven achter de aanslag, maandagochtend even voor twaalven, op de stoep voor haar woning in de West-Londense wijk Fulham. Een 'professionele', weloverwogen moord, daar is de politie van overtuigd, gepleegd in alle rust. Slechts één schot, uit een pistool met geluiddemper, door haar hoofd. Getuigen zagen na de aanslag een goedgeklede blanke man zich uit de voeten maken, tussen de 30 en 40 jaar oud, mobiele telefoon in de hand, maar dat kon ook het pistool zijn.

Het nieuws van haar dood beheerste ook gisteren nog de Britse media, en drukte de oorlog in Joegoslavië naar het tweede plan. 'De Dood van het Meisje Van Hiernaast', kopte The Daily Mail, en daarmee sloeg de massakrant de spijker op zijn kop.

Jill Dando was vooral een 'Meisje Van Hiernaast'. Zeer bescheiden, ondanks haar riante jaarinkomen van 500 000 pond, zo'n 1,6 miljoen gulden, wars van sterallures, van ijdeltuiterij of opdringerigheid. In vrijwel elke opiniepeiling over de persoon met wie je het liefst op vakantie wilt, die je mee uit eten wilt nemen, naast wie je wilt wonen, kwam Jill Dando als winnares tevoorschijn. En daar moest ze dan vreselijk om lachen, zegt collega Jennie Bond, ze had niet zo'n hoge dunk van zichzelf.

Anderen wel. De 'Golden Girl' van de televisie was een van die weinigen die met evenveel flair en kennis van zaken een nieuws- of actualiteitenrubriek kon presenteren als entertainment. Daarbij had Jill Dando de gave om mensen op hun gemak te stellen in haar programma's. In Crimewatch, in het Holiday-programma waarvoor ze de wereld afreisde, of in The Antiques Inspectors, haar jongste show waarin ze het land introk op zoek naar antiek. Dat programma paste prima in het nieuwe leven dat ze voor zich zag. In september zou ze trouwen, en dat was, zo vertrouwde ze het blad Radio Times toe, een prima aansporing om meer tijd in Engeland door te brengen. Afgelopen zondag was de eerste 'Antiques' op BBC-1. Jill Dando's laatste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden