Moord in Venezolaanse verkiezingsstrijd

Oppositieleider Díaz doodgeschoten bij campagnebijeenkomst. Spanningen lopen op.

EDWIN KOOPMAN

De dood van een Venezolaanse oppositieleider markeert een voorlopig dieptepunt in de verkiezingscampagnes die worden getekend door grote spanningen.

Luis Manuel Díaz werd woensdagavond doodgeschoten op een plein in de provinciestad Altagracia, waar hij met partijgenoten campagne voerde voor de verkiezingen van 6 december. Hoewel dader en precieze toedracht nog onbekend zijn, heeft het er alle schijn van dat het gaat om een politieke actie. Díaz stond op een podium waarop ook Lilian Tintori aanwezig was, de vrouw van Leopoldo López, een radicale oppositieleider en tevens de bekendste politieke gevangene van Venezuela.

Díaz was regionaal secretaris van een van de oudste politieke partijen van Venezuela. De sociaal-democratische Acción Democrática is aangesloten bij het brede oppositiefront dat het op 6 december opneemt tegen de regerende Socialistische Eenheidspartij PSUV. Volgens de peilingen stevent de oppositie af op een riante overwinning.

In dat geval verliest de socialistische regering voor het eerst sinds in 1999 de meerderheid in het parlement. Daarmee komt de revolutie, die draait om een staatsgeleide economie, sociale programma's voor de armen en het monddood maken van de oppositie, in gevaar.

De dood van Díaz zet de verhoudingen tussen regering en oppositie nog verder onder druk. Volgens oppositieleider Henry Ramos Allup is Díaz vermoord door een gewapende bende van de PSUV, die hem vanuit een auto onder vuur nam. De gezamenlijke oppositie beschuldigt de regering van een terreurcampagne. "Als ze denken met geweld de verandering tegen te kunnen houden, dan hebben ze het mis," zei voormalig presidentskandidaat Henrique Capriles.

Een moord zoals die op Díaz is ook in Venezuela uitzonderlijk, maar staat niet op zichzelf. Volgens Ramos Allup kregen kandidaten van de oppositie sinds het begin van de campagnes, twaalf dagen geleden, al zeker acht aanvallen te verduren, waarvan zes met vuurwapens. Venezuela kreeg de afgelopen jaren regelmatig te maken met politiek geweld. Vorig jaar vielen tientallen doden door politieoptreden tijdens studentendemonstraties voor meer democratie. Naast Leopoldo López zijn vrijwel alle andere charismatische oppositieleiders onzichtbaar gemaakt door ze op te pakken of uit hun functie te zetten.

President Nicolás Maduro had donderdagavond nog met geen woord gerept over de moord. Wel twitterde hij over de oplevering van de 850.000ste sociale woning. Vorige week liet hij weten dat zijn partij de verkiezingen 'hoe dan ook' zal winnen: "Wij zullen de revolutie niet overdragen."

De voorzitter van de Nationale Assemblee Diosdado Cabello, na Maduro de machtigste politicus in Venezuela, reageerde wel op de dood van Díaz. Volgens Cabello is alles 'in scène gezet door de oppositie' om de revolutie in diskrediet te brengen. "Het is in de mode om te zeggen dat gewapende groepen van de revolutie aanvielen. Dat kennen we nu wel."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden