Moord gematigde Fis-leider schokt Algerijnen in Parijs

Van onze redactie buitenland AMSTERDAM - De Algerijnse gemeenschap in Parijs heeft geschokt gereageerd op de moord op Abd Al-Baqi Al-Sahrawi, een gematigde voorman van de islamitische Fis-partij, die als voorganger optrad in een moskee in het noorden van de Franse hoofdstad.

Sahrawi kwam voor op een dodenlijst van de zeer extremistische islamitische guerrilla-organisatie GIA, die het Fis als te gematigd beschouwt. De 85 jaar oude Abd Al-Baqi gold als een gematigde voorman van het Fis, de partij die eind 1991 de parlementsverkiezingen in Algerije won, waarop een staatsgreep volgde en de ontwettig-verklaring van het Fis. Opvallend was dat de Franse politie Al-Sahrawi vorige zomer ongemoeid liet, bij de campagne tegen aanhangers van het Fis.

Sahrawi werd dinsdagavond in zijn moskee, na afloop van het avondgebed doodgeschoten door onbekenden. Een moskeeganger die hen achtervolgde liet eveneens het leven. Dinsdagochtend meldde de in Londen uitkomende Arabische krant Al-Hayat dat de Gia voorlieden van het Fis ter dood had veroordeeld. Het bevestigde een eerder doodsoordeel tegen 'de bende van negen', negen leiders van het Fis onder wie de nog op dezelfde dag vermoorde Sahrawi.

Het gonst in Parijs nu van theorieën over wie de moord heeft gepleegd, de Gia of de Algerijnse geheime dienst. Er is al tijden toenemende spanning tussen het Fis en de Gia. De Gia wijst elke vorm van onderhandelen met de autoriteiten van de hand. Het Fis daarentegen heeft nooit de mogelijkheid van een politieke oplossing geheel afgewezen. Fis-leiders hebben zich de afgelopen tijd zorgen gemaakt over sectarische tendenzen van de Gia. De Gia is berucht geworden door onbegrensde wreedheid. De organisatie heeft niet alleen politie-agenten ter dood veroordeeld, maar ook hun familieleden; ook alle buitenlanders in Algerije zijn vogelvrij verklaard.

De moord viel praktisch samen met de bekendmaking van de Algerijnse president Zeroual dat de besprekingen met het Fis waren mislukt. Mede daarom wezen gisteren voorlieden van het Fis in het buitenland de Algerijnse regering aan als de dader, en niet de Gia, ondanks de bekende dodenlijst van die organisatie.

Opvallend

Anwar Haddam, voorman van de parlementaire groep van het Fis in ballingschap, gaf de “terroristische regering” van Algerije de schuld. Het leiderschap van het Fis in Duitsland, onder leiding van Rabih Al-Kabir, ging minder ver, maar noemde toch de gelijktijdigheid van Zerouals aankondiging van de mislukking van de dialoog en de moord op Sahrawi opvallend.

De rector van Parijs grootste moskee, Dalil Boubakeur, meende dat geen enkele veronderstelling over de daders kon worden uitgesloten. Hij zei te vrezen dat het Algerijnse geweld zou overslaan op Frankrijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden