Moord en doodslag naar laagste niveau in 20 jaar

criminaliteit | Nederland scoort Europees gezien laag met het aantal moorden. Allochtonen maken wel meer kans door geweld om het leven te komen.

Als het aantal moorden een maat is voor de veiligheid in de samenleving, dan is Nederland er veel veiliger op geworden. Vorig jaar kwamen 120 mensen om het leven door moord of doodslag en dat was het laagste niveau in twintig jaar. Nederland staat wat deze vorm van misdaad betreft ook vrijwel onderaan in Europa.

In deze misdaadcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die gisteren werden gepubliceerd, zijn zowel ingezetenen als niet ingezetenen opgenomen. Van de 120 mensen die door moord of doodslag zijn omgekomen, waren er vorig jaar 16 niet in Nederland woonachtig.

De daling van het aantal slachtoffers van deze zwaarste vorm van misdaad is het sterkst bij de mannen. Vorig jaar kwamen 77 mannen om het leven en dat waren er 36 minder dan in 2014. In dat jaar was er een forse daling bij het aantal vrouwen dat om het leven kwam. In 2015 waren dat er een fractie meer, namelijk 43.

Allochtonen hebben een aanzienlijk grotere kans dat ze om het leven worden gebracht dan autochtonen. Het moordcijfer bij mannen van niet-westerse afkomst ligt vijf keer hoger dan bij autochtone mannen. Mannen van Antilliaanse afkomst hebben de grootste kans. Het risico dat zij slachtoffer worden, is veertien keer hoger dan bij hun autochtone collega's.

Die grote vertegenwoordiging van slachtoffers uit de groep allochtonen laat zich volgens Jan Latten, hoofddemograaf bij het CBS, wel verklaren. Bij een aantal groepen, zoals Antillianen, komt wapenbezit vaak voor, zo blijkt uit de statistieken voor vuurwapenbezit.

Geld is vaak het hoofdmotief bij moord en doodslag bij mannen. Problemen in de relationele sfeer vormen volgens Jan Latten de belangrijkste drijfveren bij de vrouwen.

Tussen 2011 en 2015 kwam bij zeven op de tien mannen een dader naar voren. In 32 procent van de gevallen was de mogelijke dader een vriend of kennis van het slachtoffer. In 13 procent van de moorden ging het om een afrekening in het criminele circuit. Die liquidaties worden vaak in opdracht uitgevoerd en dader en slachtoffer zijn geen bekenden van elkaar.

De kans dat mannen om het leven worden gebracht, is het grootst in de leeftijdsgroep van 20 tot en 60 jaar. Opvallend is dat het aantal vermoorde mannen en vrouwen boven de 60 jaar in de periode 2011 tot 2015 even groot was. In deze groep lijken mannen en vrouwen dus een even grote kans te hebben op een niet-natuurlijke dood. Ruim een op de tien gedode mannen of jongens is door de vader of de moeder om het leven gebracht.

Als gekeken wordt naar het moordwapen, dan zijn er duidelijke verschillen tussen man en vrouw. De mannen kwamen meestal om het leven door een vuur- of steekwapen. De meest voorkomende doodsoorzaken bij de vrouwen waren wurging of verwondingen met een steekwapen. Terwijl de mannen vaak buiten de woningen om het leven kwamen, stierven de vrouwen in 75 procent van de gevallen thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden