Mooiste van Nederland

Wandelaars op een NS-route hebben de wandeling door de Veluwezoom aangewezen als de mooiste voettocht van station naar station.

De mooiste NS-wandeltocht van de afgelopen twintig jaar is de Veluwezoomroute, die loopt tussen de stations van Dieren en Rheden/Velp. De wandeling bleek na een twee maanden durende peiling door het Wandelplatform-LAW favoriet onder de gebruikers van NS-routes.

De peiling is uitgevoerd, omdat de NS-wandelingen volgend jaar twintig jaar bestaan. De routes, voortgekomen uit een samenwerkingsverband van de NS en het Wandelplatform-LAW, genieten grote populariteit bij het publiek en hebben het wandelen in Nederland sinds 1990 sterk gestimuleerd.

De verkiezing van de Veluwezoom tot ’winnaar’ is geen verrassing. Het gebied waar je loopt, maakt deel uit van het oudste Nationale Park van Nederland, dat óók Veluwezoom heet en al bestaat sinds 1930. Met vijfduizend hectare is het ook nog eens een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van ons land.

Bovendien ligt de Veluwezoom tussen Arnhem en Dieren vrij centraal in Nederland en is met liefst drie stations uitstekend bereikbaar per trein. Het aantal wandelaars dat de route loopt, ligt dan ook beduidend hoger dan op wandeltochten in het noorden en het zuiden van het land.

Maar de Veluwezoom is ook gewoon een magistraal gebied. Wie in Dieren uit de trein stapt, via het tunneltje het station verlaat en de wijk met Oranjestraten uitloopt, staat vrijwel meteen in de groene uitlopers van de Middachter- en Onzalige Bossen. Nog overweldigd door de aanblik van het glooiende terrein, begin je meteen aan de eerste kuitentest: de Veluwezoomroute staat te boek als een ’pittige tocht’. Misschien niet bij de doorgewinterde langeafstandslopers en berggeiten, maar wel bij doorsneewandelaars. Het hoogteverschil benadert de honderd meter, dat maken we in ons vlakke land niet dagelijks mee.

Het hele woud van de Veluwe is natuurlijk aangelegd, een betwist oerbos mogelijk niet meegerekend. Toch wekt de eerste de beste begroeide heuvel al meteen verbazing: deze vijftig meter hoge Carolinaberg vormt het middel- (en hoogte-)punt van een sterrenbos: op haar kroon komen liefst veertien paden samen. Het zijn zichtassen die de jagers sinds enkele eeuwen in staat stellen om over de wijde omgeving uit te kijken en zo tamelijk comfortabel wild te spotten. Ga in het midden staan en loop een pirouette: zo’n panorama vind je zelden.

Het hele gebied kwam, inclusief Het Hof in Dieren, in 1647 in handen van de Oranjes. Prins Willem II liet het bosgebied omheinen om er op wild te kunnen jagen. Veel plezier beleefde hij er niet aan, want kort daarna werd een jachtpartij hem te veel en hij stierf op jonge leeftijd. Zoon Willem III (toen nog niet geboren) veranderde het huis in een jachtslot, gaf opdracht tot de aanleg van enorme tuinen en trok een lijn op de kaart naar zijn jachtverblijf de Ginkel bij Ede. Deze jachtweg, de Koningslaan, behoort tot de fraaiste stukjes infrastructuur van Nederland. Het kaarsrechte pad is omzoomd door beuken. Willem III reed er destijds met zijn paard in volle galop overheen en ook karossen, wagens, ruiters en honden wurmden zich door de vrij smalle bomen over het zeer geaccidenteerde terrein.

Voor de volgende prins, Willem IV, was deze streek een soort Mozambikaans vakantieresort, dat na zijn vroege dood door zijn echtgenote Anna werd uitgebouwd tot een bosplantage en wildpark van 1400 hectare. Anna bedacht, naar het schijnt, de naam van de Carolinaberg en vernoemde de veel onbeduidender Willemsberg naar haar jongere broertje, de latere prins Willem V, die bijna nooit in de Veluwezoom verbleef.

Na de Franse overheersing raakte het Hof in Dieren – wat er nog van over was – in handen van de familie Van Wassenaar, die ook het kasteel Twickel in Twente bezat. De familie liet een nieuw huis bouwen dat in 1945 door brand werd verwoest. Het landgoed is nu eigenaar van de stichting Twickel. De Carolinahoeve, waarop vroeger in het verlaten bos geboerd werd, fungeert nu als pannekoekrestaurant.

De Posbank is de volgende bezienswaardigheid, wereldberoemd in het hele land vanwege de kinderpartijtjes, schoolreisjes, wielerwedstrijden en het roemruchte eetgeval dat eind vorige eeuw in vlammen is opgegaan. Nu staat er een in modern design gestoken paviljoen op de hoogte, genoemd naar een ANWB-pionier uit de tijd dat de wielrijdersbond zich meer met fietsers dan met asfaltlobby’s bezighield. Een heuse bank houdt zijn naam hoog.

Niks mooiers dan je nu in de peilloze diepte van het Herikhuizerveld te storten, een heidegebied met eindeloze kronkelpaden. De route splitst zich naar Rheden en Velp. Het is allebei feestelijk; als de regenbui aanzwelt verdient de eerste optie de voorkeur, Velp komt nog wel. Want de Veluwezoom blijft voorlopig nog wel een tijdje Moeders Mooiste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden