Mooiste en ergste van het tv-jaar 2011

De laatste tv-column van dit jaar besteed ik graag aan een terugblik op het beste en het slechtste dat de buis in 2011 bracht. Beste binnenlandse drama: 'Overspel' (Vara). Een 'alledaags' thema, maar dankzij loeispannende verhaallijnen en droomcast grijpt het overspel van Willem en Iris je naar de keel. Nipkowschijf-waardig.

Slechtste drama: Keuze uit BNN's 'Walhalla' (slecht geacteerd, zouteloze dialogen, geen ontroering), EO's 'Rembrandt en ik' (fragmentarische observaties, onhistorische decors en ongeloofwaardig taalgebruik), NCRV's 'Mixed up' (politiek-correcte mannelijke hoofdredacteur op duffe damesbladredactie) of KRO's 'Seinpost Den Haag' (dialogen met de stroefheid van een proces-verbaal en een overdaad aan 'Debiteuren Crediteuren'-humor). De prijs gaat naar 'Seinpost' omdat script en onderwerpkeuze uit handen zijn gegeven aan de politie Haaglanden. Hoe onprofessioneel.

Beste buitenlandse drama: 'Downton Abbey' (NCRV). Acteerprestaties van Shakespeare-achtige allure, spannende romances, noblesse oblige en de luister van de teloorgegane Engelse aristocratie. Schitterende dragende rol van mater familias Maggie Smith als Violet Crawley.

Beste comedy: ''t Spaanse schaep' (KRO). Echt geestige en vrolijke muzikale comedy, met prachtige woordgrappen van scriptschrijver Frank Houtappels: "Ik sta zo droog als een speculaaspop", zegt tante Door (Loes Luca) over haar liefdesleven. Deze comedy smeekt om een vervolg.

Slechtste comedy: 'Iedereen is gek op Jack' (RTL 4). Alles wat Linda de Mol aanraakt wordt goud, maar dat geldt niet voor deze serie. Melig, lage grapdichtheid en te lang uitgesponnen plots. Oorzaak: 'Jack' is niet De Mols eigen creatie, maar bedacht door en voor Amerikanen.

Beste amusement: 'Ali B op volle toeren' (Tros). Amusant en ontroerend programma van onze bekendste rapper. Brengt straatcultuur en oer-Hollands repertoire bij elkaar en bevordert daarmee de multiculti-verbroedering. Won geheel terecht een eervolle Nipkow-vermelding.

Slechtste amusement: 'Last man watching' (BNN). Dertig uur zendtijd om zes decennia tv-historie te belichten en nog slaagt BNN erin om met chirurgische precisie alle inhoud en betekenis te elimineren. Zouteloze presentatie en schuttingtaal begeleiden een slaapverwekkende recordpoging tv-kijken.

Beste 'nieuwe' talent: Daphne Bunskoek. NTR-presentatrice maakte eerder furore bij 'RTL Boulevard', maar ook het zwaardere werk is aan haar besteed. In 'De slavernij' laat ze zich gelden als uitstekend interviewster. Niet uit op scoren, maar op inhoud. Zelfde rol in 'gesprek op 2'.

Slechtste talent: Beau van Erven Dorens presenteert met 'Het beste idee van Nederland' (SBS 6) zijn zoveelste tv-flop. Moet misschien eens naar een andere omroep omzien. VPRO of NTR zouden heel goed kunnen.

Raarste project: 'Nog een jaar te leven' (NCRV). Drie gezonde mensen doen net of 2011 hun laatste levensjaar is. Wat voor keuzes gaan ze maken? Storm van kritiek barst los. NCRV trekt ijlings haar keutel in.

Ergste programma: 'New chicks' (RTL 5). Sprekende barbiepop Nikki Plessen zet vijf Brabantse meiden in Curaçao aan tot drankmisbruik en promiscuïteit en maakt hen aldus rijp voor ontwennings- en soa-kliniek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden