Mooier kan niet: de koning in je koets

Koetsiers Jordy (l) en Hans Joosen maken hun paarden gereed voor vertrek naar Den Haag. Beeld Ton Toemen

Al vier generaties Joosen rijden als koetsier de leden van de koninklijke familie rond. 'Ik heb de koning nog als kwajongen meegemaakt.'

Het ambacht van koetsier staat op Prinsjesdag weer even in de belangstelling, als de koninklijke familie in door paarden voortgetrokken rijtuigen door Den Haag rijdt. Hans en Jordy Joosen weten hoe het voelt om de koning en koningin te begeleiden. "Hoger kun je in ons vak niet komen."

De foto aan de muur is een herinnering voor het leven. Hans Joosen zit statig op de bok van de koets die koning Willem-Alexander en koningin Máxima voorttrekt, zoon Jordy loopt er als begeleider in een chic rood kostuum naast. Het is 2013 en ze beseffen: verder kunnen ze het als stalhouder niet schoppen. Terwijl het publiek achter de hekken toekijkt, rijden vader en zoon het koninklijk paar door het Roosendaalse centrum.

Na afloop komt Willem-Alexander nog even een praatje maken. Het is een moment dat vader en zoon nooit meer zullen vergeten.

Lange traditie

In het buitengebied van Breda is met Jordy Joosen de vierde generatie koetsiers actief, terwijl het beroep elders langzaam uitsterft. De grotere bedrijven in Nederland zijn op de vingers van één hand te tellen en het is volgens Hans maar de vraag of ze opvolgers vinden. "Mijn opa begon hier in 1931, middenin het centrum. Vanaf het station reden we reizigers naar hun eindbestemming. Wij waren eigenlijk de taxi's van toen. Zelf reed ik al op mijn elfde alleen door Breda, Jordy is ook met het vak opgegroeid. Dat moet, je leert dit niet even in een paar jaar."

Hoogtepunten zijn er genoeg in de geschiedenis van het bedrijf: rollen in films en series als 'Pietje Bell', 'Kruimeltje' en 'Meiden van De Wit', opnamen voor 'All You Need is Love'. Maar de ritten voor het Koninklijk Huis zijn onovertroffen. Jordy: "Voor Prinsjesdag hebben de koninklijke stallen voldoende eigen paarden en koetsen met koetsiers om het zelf af te kunnen. Vorig jaar was ik wel uitverkoren om mee te lopen om de paarden te begeleiden. Een enorme eer."

1981: Opa Joosen rijdt Beatrix en Claus door Breda. Beeld Trouw Vormgeving

In 1981 bestuurde Hans al eens een paardentram met de prinsjes, terwijl zijn vader Beatrix en Claus door Breda reed. "Willem-Alexander was toen nog een kwajongen. Hij zat links achter me en dook steeds weg als fotografen een foto wilden maken. Als ze weg waren, dan kwam hij weer tevoorschijn. Daar moest ik steeds wel om lachen."

De koets waarin Beatrix en Claus zaten, staat nog steeds in de schuur. Het is het oudste van de achttien rijtuigen die het bedrijf bezit. De koets van Willem-Alexander en Máxima heeft Hans van de hand gedaan. Hij bleek commercieel niet interessant. "Wij verhuren vooral koetsen voor trouwerijen en begrafenissen. Voor die specifieke koets was minder interesse. Het is niet dat klanten speciaal vragen naar een rijtuig waar de koning en koningin in hebben gezeten. Al vertel ik het er soms wel bij."

De laatste koetsiers

De teruggang van het aantal professionele koetsiers heeft voor Hans en Jordy één voordeel: bij bijzondere gelegenheden komen ze al snel in beeld. "Het maakt ons exclusiever", zegt Jordy, die denkt dat het werk tegenwoordig moeilijker is dan vroeger. "Het verkeer is drukker, in sommige steden rijden de trams af en aan. Het is belangrijk om de paarden daar goed op voor te bereiden."

Bij de familie Joosen gebeurt dat door jonge paarden onder de vleugels van ervaren paarden te laten opgroeien. Hans: "Zo worden ze op sleeptouw genomen en leiden ze elkaar op." De beide keren dat hij de koninklijke familie rondreed, greep hij voor de zekerheid terug op oudere dieren. "Dan heb je met mensenmassa's, muziek en soms ook vuurwerk te maken. Daar heb je ervaren paarden voor nodig, net als met Prinsjesdag."

Lees meer over Prinsjesdag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden