Mooie musical met Birgit Schuurman en Jim de Groot

’Vijf jaar met jou’ – St. Zee van Cortez, tournee t/m 8 november. Gezien: 13/9 in Arnhem. www.vijfjaarmetjou.nl

Bianca Bartels

Schrijver Jason Robert Brown werd door zijn ex-vrouw voor de rechter gesleept. Het muzikale liefdesverhaal van ’Vijf jaar met jou’ leek wel heel erg op hun oude relatie. De ex vond dat ze er in de voorstelling te bekaaid vanaf kwam. De tekst moest dus worden aangepast.

Maar nog steeds is de vrouwelijke hoofdrolspeelster een onbeduidende musicalactrice die het moeilijk heeft met het succes van haar man als schrijver. ’Ik sta niet stil omdat het jou tegenzit’, werpt de man in het stuk zijn verongelijkte vrouw toe. Die scheve verhouding is de crux in het vastlopen van de ooit gepassioneerde relatie tussen Sanne (Birgit Schuurman) en Jona (Jim de Groot).

De musical heeft prachtige dramatische muziek – ook van Jason Robert Brown – die laveert tussen pop, jazz en blues, met spannende wisselende ritmes. Het trio onder leiding van Alberto Klein Goldewijk speelt het intens.

De vorm is anders-dan-anders: er zijn maar twee acteurs en het verhaal wordt niet lineair verteld. Althans, Jona’s versie wel, maar Sanne begint bij hun scheiding en eindigt bij hun ontmoeting. Om en om hebben ze lange verhalende zangsolo’s, mooie ballads, felle tirades, en halverwege het stuk kruisen de verhalen, bij het huwelijk.

Deze knappe constructie levert mooie, confronterende momenten op. Bijvoorbeeld als Sanne tegen het eind van de voorstelling – dus aan het begin van hun relatie – smoorverliefd Jona toevertrouwt: ’Blijf vooral zoals je bent maar blijf bij mij!’ gaat Jona in de aansluitende scène, die dus aan het eind van de relatie plaatsvindt, met een ander naar bed.

Anders dan in het origineel laat regisseur Maarten Mourik de spelers wel figureren in elkaars verhalen: om het gevoel van hun relatie beter over te brengen. Anders zie je ze telkens op een ’eilandje’ filosoferen over hun verhouding. Die keuze werkt inderdaad goed, maar het blijft veel nadenken om telkens te begrijpen wie wanneer welk verhaal vertelt. En al dat nadenken helpt niet om je te laten meeslepen. De intieme ontboezemingen en de aangrijpende muziek blijven toch wat afstandelijk door deze – interessante – vorm.

Vorig jaar speelde Schuurman met Ara Halici al een paar weken try outs van ’Vijf jaar met jou’, waarvoor ze een Musical Award ontving. Ook samen met De Groot speelt en zingt ze op hoog niveau. Het zijn twee fijne stemmen, warm, lenig en intens – al klonk De Groot tegen het eind wat hees, vermoeid. Stemmen die afwisselend swingen en rocken en dan weer mijmeren of treuren. Muziek en uitvoerenden waarvan je graag nog een cd zou willen draaien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden