Review

Mooie meisjes

In 'L'école de la chaire' (1998) van Benoit Jacquot, dit jaar 'filmmaker in focus' in Rotterdam, speelt Isabelle Huppert een vrouw die verliefd wordt op een veel jongere man; donker, gevaarlijk. Ze ziet hem voor het eerst in een nachtclub en houdt vanaf dan niet op met naar hem te staren. Ondertussen staren wij naar haar: die blik, die mond, die sproeten. Hun verhouding is als de klassenstrijd. De eerste keer dat zij hem mee uit eten neemt in een chic restaurant neemt hij (treiterend?) een stukje vis in zijn handen. 'Leg dat neer', zegt zij. 'Waarom?', vraagt hij. 'Je bent hier met mij.' Huppert huilt veel in deze film, de tranen stromen over haar wangen zonder dat ze haar blik veranderen. Het is een eenzaam huilen; tranen die niet om armen vragen maar die juist wegduwen.

Die tranen horen bij Huppert, maar ze horen ook bij regisseur Benoit Jacquot (1974), een man die het 'torture the women!' van Hitchcock als motto boven zijn bed zal hebben hangen. In Rotterdam worden dit jaar 21 van zijn films vertoond. Uiteenlopende films maar de rode draad heb je snel te pakken.

Mooie meisjes, eenzame meisjes, kwetsbare meisjes; goed voor veel kijkgenot, maar ook weer niet helemaal zoals Hitchcock zich dat voorstelde.

Daar blijken Jacquots personages te eigenzinnig voor. Hij volgt ze, maar hij krijgt geen vat op ze, een beetje zoals de jonge minnaar van Huppert uiteindelijk ook het onderspit delft. En dat wat ontsnapt, fascineert.

Mooi stug en geheimzinnig is Jacquots nieuwste ontdekking Isild Le Besco die in zijn laatste film 'A toute de suite' een 19-jarige kunststudente speelt die zich verslingert aan een jonge crimineel.

Het mooist blijft echter zijn minimalistische 'La fille seule' (1995). Jacquot volgt Virginie Ledoyen op een ronde door het hotel waar ze werkt als kamermeisje. Ledoyen tobt over een abortus. Ze draagt dienbladen door gangen, gooit prullenbakken leeg, schrobt wastafels en wc's; af en toe staart ze voor zich uit en ondertussen staren wij naar haar; gefascineerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden