Mooie huiskamergesprekken over boeken

ADRI VERMAAT

De eenvoud van het tv-programma 'VPRO Boeken' sprak Carolina Lo Galbo altijd al aan. "Twee mensen en een boek", legt zij uit. "Geen franjes, geen soundbites, geen gehaast gedoe. Gewoon een mooi gesprek in een huiskamer van mens tot mens, van schrijver tot interviewer. Over la condition humaine en het schrijverschap."

Carolina Lo Galbo is in het nieuwe seizoen een nieuw gezicht bij het ook al in nieuw decor gestoken boekenprogramma van de VPRO. De freelance interviewer presenteert het programma om en om met Jeroen van Kan. De laatste trapt morgen af met de auteurs Cees Nooteboom en Mieke van Zonneveld. Een week later weet Carolina Lo Galbo de van oorsprong Vlaamse schrijver Ivo Victoria en dichteres Ester Naomi Perquin tegenover zich.

Als tiener al las Lo Galbo (1980) het liefst romans. "Romans als 'Van de koele meeren des doods' van Frederik van Eeden en 'Reis naar het einde van de nacht' van Louis-Ferdinand Céline grepen me bij de keel", vertelt zij. "Ik had toen al een voorliefde voor de duistere krachten van de mens. Maar ik kan ook zeer genieten van verhalenvertellers als Tomasi di Lampedusa ('De Tijgerkat'), Patrick Süskind ('Das Parfum') en al het werk van Luigi Pirandello. Grappig genoeg hebben de romans die ik in mijn jongere jaren las de grootste indruk gemaakt. Maar er zijn ook genoeg hedendaagse schrijver die me kunnen bekoren. Alice Munro is er één van."

Ze verheugt zich op een 'sprankelende en prikkelende' presenteervorm. Daar ligt meteen de uitdaging: "Binnen een kwartier moet het gepiept zijn." Bovenal echter draait het om kwaliteit, vindt ze. "Er mogen ook verborgen juweeltjes en minder mediagenieke talenten schitteren. Inhoud voor alles."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden