Mooie cijferlijst? Riant salaris in het bedrijfsleven

null Beeld anp
Beeld anp

Studenten bedrijfswetenschappen kunnen maar beter hun best doen op de universiteit. Uit onderzoek van promovendus Monique Bijker blijkt dat hoe hoger de cijfers op de eindlijst zijn, hoe hoger het maandsalaris anderhalf jaar na het afstuderen is.

Bijker vond de oorzaak bij de werkgevers. "Zij kijken naar de cijferlijsten van studenten. Aan de hand daarvan proberen ze in te schatten welke competenties iemand bezit. De toppertjes worden er echt wel uitgehaald." Werkgevers zien de cijferlijst als leidraad voor het bezitten van competenties, ambitieniveau en soms ook intelligentie.

De onderzoekster benadrukt dat je alleen kans maakt op een baan wanneer je voldoet aan de hoge eisen die werkgevers stellen. Dat studenten niet vanzelfsprekend aan deze eisen voldoen, blijkt ook haar onderzoek. Bijker concludeert dat er een groot gat is tussen de competenties die studenten op de opleiding verwerven en de competenties die werkgevers in de praktijk van hen verwachten. Ze pleit ervoor deze kloof te verkleinen door samen met het bedrijfsleven na te denken over hoe de studie bedrijfskunde beter op de praktijk kan worden aangepast.

Bijker vermoedt dat haar onderzoeksresultaten ook van toepassing zijn op andere sectoren. "Helaas is daar nog geen onderzoek naar gedaan. Maar van collega's uit andere velden hoor ik wel geluiden dat de resultaten herkenbaar zijn."

Mannenwereldje
Uit het onderzoek blijkt ook dat er grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Zo hebben net afgestudeerde vrouwen minder kans op een baan van hun eigen opleidingsniveau dan mannen. Daarnaast krijgen mannen van begin af aan een hoger salaris dan vrouwen en worden mannen vaker geselecteerd voor follow-up trainingen.

Bijker wijst twee mogelijke oorzaken aan voor deze verschillen. "Het is een door mannen gedomineerd veld, ik denk dat dit onbewust meespeelt. Als vrouw is het moeilijker om daar tussen te komen." Daarnaast denkt ze dat het te maken heeft met het eigenwaarde van vrouwen. "Ook al zijn ze de beste, vrouwen vinden zichzelf nooit goed genoeg. Ze hebben minder zelfvertrouwen en dat breekt ze op den duur op."

Volgens Bijker gaan mannen en vrouwen anders om met problemen: "Mannen zijn risicozoekend, vrouwen juist risicovermijdend. Dit betekent dat mannen soms afgeremd moeten worden, terwijl vrouwen, die van nature minder zelfvertrouwen hebben, juist een steuntje in de rug nodig hebben. Je zou mannen en vrouwen juist samen in één team moeten zetten, zodat ze elkaar in evenwicht houden, in plaats van elkaar remmen."

Probleemoplossend vermogen
In totaal werkten er meer dan 4000 werkgevers, afgestudeerden en studenten bedrijfskunde aan het onderzoek mee. In enquêtes vertelden ze over hun ervaringen tijdens de studie en in de praktijk. Daarnaast onderzocht Bijker via een experiment het vermogen van tachtig studenten om realistische problemen op te lossen. Hieruit bleek dat een hoger gemiddeld cijfer geen afspiegeling is van het vermogen om problemen op te lossen.

"Een cijferlijst geeft per vak, per aspect, weer hoe studenten presteren", legt Bijker uit. "Het probleem dat ze in het experiment moesten oplossen, combineerde meerdere aspecten en liet zien dat studenten die goed scoren in verschillende vakken, niet per se goed zijn in het oplossen van een overkoepelend probleem."

Monique Bijker verdedigt haar proefschrift 'Understanding the gap between business schools and the workplace: Overconfidence, maximizing benefits, and the curriculum' op 22 maart bij de Open Universiteit in Heerlen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden