Mooie boze droom blijft lang hangen

JANN RUYTERS

1. Melancholia
Deze onvergetelijke film van Lars von Trier is als een mooie boze droom waarvan niet alleen de beelden, maar ook het gevoel lang blijft hangen. Prachtig is het beeld van de blauwe planeet Melancholia die langzaam onze aardbol nadert. En de alles verzengende vuurbal aan het slot. En de vrouw met kind op het gazon. Charlotte Rampling is heerlijk naar als de gefrustreerde moeder. Kirsten Dunst is indrukwekkend authentiek als de depressieve bruid.

2. A Separation
Deze heel spannende en zeer genuanceerde 'Kramer versus Kramer' van Ashgar Farhadi steunt op een ernstig meisje van elf, met brilletje en hoofddoek, wier ingehouden verdriet om de van hun voetstuk gevallen, ruzieënde ouders je diep raakt.

3. The Artist
Tegengif tegen de melancholie vormt deze aanstekelijke Franse ode aan de zwijgende Hollywoodfilm. De film van Michel Hazanavicius

zit vol kennersgrapjes, maar is toch heel simpel in haar appèl en wordt gedragen door de fantastische Franse acteur Jean Dujardin die van iedere frons en grijns een feestelijke belevenis maakt. Ook goed voor een herontdekking van Gene Kelly en Fred Astaire.

4. Poetry
Lee Chang Dong maakte een ontroerende film over een fragiele, kinderlijke, chique oude vrouw (gespeeld door Koreaanse filmster Yoon Jeong-hee) wier geest door Alzheimer licht aan het vervagen is, maar die in dat groeiende vergeten een nieuwe gevoeligheid ontwikkelt voor wat echt belangrijk is: goedheid, schoonheid, waarheid.

5. The Trip
Fantastisch slap ouwehoeren en culinair tafelen in steeds weer een andere Engelse herberg. Het gaat nergens over en het gaat nergens naar toe, maar de komieken Steve Coogan en Rob Brydon vormen in deze film van Michael Winterbottom een heerlijk onderkoeld Brits gezelschap.

6. We Need to Talk About Kevin
Lynne Ramsay maakt van de verfilming van het boek van Lionel Shriver een zwartkomische horrorfilm voor moeders. 'Rosemary's Baby' en dan ook de zestien jaar daarna. Wie is dat vijandige kind dat 's ochtends zijn Brinta naar binnen lepelt?

7. Black Swan Darren Aronovsky maakte een spetterend kitscherig en groezelig horrormelodrama met de ijzeren Nathalie Portman als een moderne Bette Davis en Joan Crawford samen in een afgetraind balletlichaam.
8. Armadillo
De Deense documentairemaker Janus Metz registreerde verveling, nutteloze patrouilles, angst en paranoia onder soldaten van de Deense missie in Afghanistan. Hij registreert ook hoe sommige soldaten van de weeromstuit naar oorlogshandelingen gaan verlangen en legt zo iets wezenlijks van oorlog bloot.

9. Jane Eyre
Actrice Mia Wasikowska maakt van Jane's hartstochtelijke uitbarsting tegen Mr. Rochester de mooiste liefdesverklaring van het afgelopen filmjaar. Die monoloog en de naturalistisch gefilmde grimmige Hathersage Moor maken van deze Jane Eyre-verfilming van Cary Fukunaga de beste tot nu toe.

10. Bridesmaids
Die diarreescène is wat minder in deze film van Paul Feig, maar de twee vriendinnen die elkaar van het podium af pogen te praten tijdens het vrijgezellenfeestje zijn onvergetelijk, net als de scène daarna, waarin comedienne Kristen Wiig in blinde frustratie de snoepfontein omduwt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden