Recensie

'Mooi weer vandaag' is een fraai drama met ouderwets goed spel

null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin

'Mooi weer vandaag'
Hummelinck Stuurman
★★★★☆

'Tjongejonge, tuttut, o ja?' Bram van der Vlugt speelt de oudere Arnold; in sleetse clichés reageert hij op de verhalen van Max (Bart Klever). Die gaan over het weer, voorbijgangers - over niets eigenlijk. Dat doet er ook niet toe, want in 'Mooi weer vandaag' geeft de tekst tussen de regels door, stukje bij beetje, de geheimen van de personages prijs.

Het was de wens van de 83-jarige acteur Bram van der Vlugt om de klassieker van de Britse toneelschrijver David Storey uit 1970, in Nederland iconisch geworden als ster-vehikel voor topacteurs (Ko van Dijk/Paul Steenbergen, Joop Admiraal/ Jacques Commandeur) na vijfentwintig jaar weer op de planken te brengen. Want iets spelen wat nergens in de tekst wordt verteld, is een uitdaging voor iedere acteur. Dat is ook bij deze cast weer in goede handen.

Waarom ze daar zitten, op dat terras in de buitenlucht, wordt nergens expliciet gesteld. Wel wordt duidelijk dat het een onvrijwillige situatie is: waarschijnlijk een instituut voor mensen die geestelijk in de war zijn of iets hebben gedaan wat maatschappelijk niet door de beugel kan.

Iets waarover je het dus beter niet kunt hebben.

Vandaar dat Arnold en Max hun toevlucht hebben gezocht in die façade van onschuldige gesprekjes. Bram van de Vlugt is als Arnold oprecht enthousiast bij wéér een verzonnen verhaal van Max, omdat hij weet dat het zijn redding is.

No-go-area's

Maar dan gooien twee vrouwelijke medebewoners (Malou Gorter, heerlijk cynisch en Nettie Blanken als een kirrende Rotterdamse) met de tact van pitbulls olie op het vuur.

Als de gesprekken het gebied van de veilige dooddoeners verlaten en de no-go-area's van de waarheid naderen, wordt de rug afgewend om stilletjes te huilen.

De ware geschiedenissen zijn, én blijven, te pijnlijk om te worden onthuld.

De regie van Bruun Kuijt is niet opzienbarend, wel prettig gedienstig aan 'ouderwetse' acteerkwaliteiten als timing en tekstbehandeling.

Daarmee valt er ook veel te lachen. De ongemakkelijke lachsalvo's van Nettie Blanken, als vrouw met moeilijke voeten, werken aanstekelijk.

Ook Bart Klever als Max weet met zijn imaginaire familieleden de lachers op zijn hand. In de afwezige 'O ja's?' van Bram van de Vlugt liggen werelden besloten.

Uiteindelijk gaat 'Mooi weer vandaag' over tekortkomingen in menselijk contact en de tragiek van het ouder worden. De kracht zit hem in de spiegel die wordt voorgehouden.

Niet voor niets bestaat het decor uit omgewaaide stenen, als begraafplaats voor alle levens die niet volgens plan zijn gegaan.

Lees meer besprekingen van voorstellingen op trouw.nl/theaterrecensies

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden