Mooi weekeinde

De ’wolkenstukadoor’ had gisteren een snipperdag. Eerder deze week werd het uitspansel voortdurend dichtgesmeerd met stapelwolken; gisteren was het dankzij drogere lucht een dag om door een ringetje te halen. Alleen boven het midden van het land werd het later op de middag enige tijd bewolkt. Uitgestrekte wolkenvelden trokken tijdens de tweede helft van de middag vanuit noordwest-Duitsland naar Drenthe en Groningen. Deels waren ze echter aan oplossing onderhevig. Het meest opvallend aan de temperatuur waren de nachtelijke minima. Op enkele meetpunten kwam het tot vorst aan de grond, op standaard waarnemingshoogte werd het op Soesterberg 2,2, op de vliegbasis Twenthe 2,0º.

Luchtdrukstijgingen boven Engeland en de Noordzee lopen vandaag uit op de vorming van een nieuwe hogedrukcel bij de Waddeneilanden. Door het hogedrukgebied heen verplaatst zich een zwak front. Dat proces gaat gepaard met enige tijd dikke partijen sluierwolken, de zon laat echter evenmin verstek gaan. Na een opnieuw koude nacht met mistbanken loopt de temperatuur vanmiddag op naar 16, plaatselijk 17 graden.

Tijdens het weekeinde versterkt het boven, zondag net ten noorden van ons land gelegen hogedrukgebied zich tot meer dan 1030 hPa. Zowel morgen als zondag blijft het dan ook droog en rustig weer. De noordoostenwind, zondag iets meer noord tot noordoost, komt boven land niet boven kracht 3 uit. Verder op beide dagen perioden met zon maar zondag komt er van het oosten uit waarschijnlijk wel iets meer bewolking. De temperatuur daalt vannacht tot plaatselijk 3 graden, morgen en zondag wordt het overdag circa 16 graden.

De langgerekte, ten noorden van ons land gelegen hogedrukgordel, weet zich volgende week te handhaven. Aan de westflank komt van Atlantische zijde een Amerikaanse hogedrukcel naar de Britse eilanden. Het Europese weermodel verwacht dat het ’Amerikahoog’ wordt opgeslokt door een zich tot 1040 hPa versterkend hoog boven de Finse Golf. Voor ons land betekent dat een aanhoudende noordoostelijke stroming. Daarmee wordt gematigd warme lucht aangevoerd. Doordat de wind iets toeneemt, verlopen de nachten minder koud. Overdag verandert het temperatuurverloop nauwelijks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden