Mooi scheidingsproces, maar statiegeld is beter

Ongeveer gelijk met de feestelijke opening van de Sita sorteerinstallatie, lanceerden de voorstanders van statiegeld de campagne 'Een echte held kiest statiegeld'. Een samenwerkingsverband van milieugroepen, gemeenten en afvalinzamelaars willen juist dat het huidige statiegeldsysteem voor grote frisdrankflessen wordt uitgebreid naar de kleintjes.

De voorstanders van statiegeld wijzen erop dat de inzamel-respons bij statiegeld twee keer zo hoog ligt als bij de vrijwillige plastic scheiding thuis, zo'n 95 procent. Statiegeld voor kleine flesjes zal volgens hen dan ook leiden tot een enorme vermindering van het zwerfafval.

"Op dit moment worden de gratis flesjes vaak in de berm of bij het sportveld achtergelaten en vormen ze 15 procent van de totale hoeveelheid aan zwerfafval", zegt Robbert van Duin van Recyclingnetwerk en woordvoerder van de 'echte held-actie'. "Een fles die volgens het statiegeldsysteem wordt ingeleverd, is ook veel schoner dan een fles die via de oranje bak wordt teruggebracht. Omgerekend levert een ton PET-plastic na sortering uit de kunstofafvalstroom 150 euro op, een ton PET uit het statiegeld-systeem brengt 485 euro op, dus drie keer zoveel."

Hij wijst erop dat het inzamelen van kunststof via de oranje bakken veel geld kost, zo'n 60 tot 70 miljoen euro per jaar. "Terwijl het gesorteerde plastic dat voor hergebruik bestemd is amper iets oplevert, gewoon omdat het te smerig is."

Invoering van statiegeld voor kleine flesjes hoeft niet veel extra te kosten, denkt Van Duin. "De huidige apparaten in de supermarkten die nu al grote flessen innemen, kunnen met een kleine software-aanpassing geschikt worden gemaakt voor de kleine flesjes. Daarnaast zouden er extra apparaten kunnen komen in recreatiegebieden of sportterreinen, maar dat zijn de kosten niet."

De frisdrankfabrikanten en de verpakkingsindustrie zijn, gesteund door de landelijke overheid, tegen uitbreiding, terwijl de gemeenten en recyclingbedrijven juist voor zijn.

Op het laatste congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten sprak 94 procent van de gemeenten steun uit voor het verder uitbreiden van het huidige statiegeldsysteem. Juist voor de gemeenten zijn afvalinzameling en zwerfafval een (financieel) probleem. Zij hebben daarom deze week staatssecretaris Atsma in een brief opgeroepen nog geen stappen te ondernemen naar een afschaffing van het statiegeld, maar eerst de resultaten af te wachten van het overleg tussen branche en gemeenten.

Recent onderzoek van TNS Nipo wijst uit dat ook onder de Nederlandse bevolking de steun voor uitbreiding van de huidige statiegeldregeling groot is. Rond de 70 procent stemt voor uitbreiding naar het kleine plastic. Slechts 12 procent is tegen deze uitbreiding van statiegeld. Voorstanders van statiegeld op kleine plastic flesjes vormen een ruime meerderheid binnen alle politieke partijen, variërend van 64 procent van de CDA-kiezers tot 81 procent van de aanhang van de ChristenUnie.

Plastic flesjes
De hoeveelheid kleine plastic flesjes die jaarlijks op de markt wordt gebracht is de afgelopen tien jaar verdrievoudigd en stijgt - ondanks de recessie - nog steeds. Sinds 1 januari 2006 zijn er in Nederland bijna 5 miljard kleine plastic flesjes verkocht. De verwachting is dat er dit jaar bijna 1 miljard worden verkocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden