Mooi groeicijfer VS overtuigt net niet

Bouwondernemer: Vraag naar huizen kwam nog juist op tijd terug om ons faillissement te voorkomen

WALPOLE, NEW HAMPSHIRE - Bijgestelde cijfers over de Amerikaanse economie laten een mooie groei zien over het derde kwartaal: 3,6 procent op jaarbasis. Het kwartaal daarvoor was dat nog maar 2,5 procent. Dat lijkt te duiden op een aanhoudend herstel. Maar economen waarschuwen dat niet alles zich even gunstig ontwikkelt.

Het groeicijfer werd door het ministerie van handel oorspronkelijk op 2,8 procent geschat. Dat het bij nader inzien bijna een procentpunt hoger was, komt doordat bedrijven grotere voorraden hebben ingeslagen. Daaruit blijkt dat ze optimistisch waren over wat ze zouden kunnen fabriceren of verkopen. Maar als dat dit kwartaal tegenzit, zullen ze juist weinig voorraad kopen, en daarmee een op zich al mager groeicijfer nog eens extra drukken.

En daar zijn aanwijzingen voor. Andere aspecten van de bedrijvigheid groeiden in het derde kwartaal maar mondjesmaat. Aankopen door consumenten stegen met slechts 1,4 procent op jaarbasis.

En ook in het lopende kwartaal is de omzet vermoedelijk niet geweldig. Amerikaanse winkelbedrijven hebben net het eerste grote winkelweekeinde van het kerstseizoen achter de rug, dat loopt van de vrijdag na Thanksgiving - 'Black Friday', wanneer veel winkels met aanbiedingen stunten - tot en met de maandag daarop: 'Cyber Monday', wanneer webwinkels dat doen. De verkopen hielden niet over. De totale omzet lijkt ten opzichte van vorig jaar met 3,9 procent te zijn gedaald.

Tevreden geluiden komen echter uit de autobranche en de bouw. In november stegen de autoverkopen op jaarbasis met maar liefst 16,4 procent. En de activiteit in de bouw liet een groei van 13 procent zien.

In Walpole in New Hampshire is dat de redding van bouwbedrijf Bensonwood. Met tachtig mensen in dienst bouwt het houten huizen in een eigen fabriek. De koper kan vergaand meebeslissen over het ontwerp, een aanpak geïnspireerd op die van de Nederlandse architect John Habraken.

"Ze noemen het de Grote Recessie, maar in de bouwwereld noemen we het de Grote Depressie", zegt eigenaar Ted Benson. "Want de huizensector was de oorzaak van de crisis, maar ook een van de belangrijkste slachtoffers. Wij hadden normaal gesproken een omzet van 14 miljoen dollar, maar na de crisis was dat nog maar 8 miljoen."

Benson deed zijn best de zaak 'gezond en levensvatbaar' te houden tot het tij zou keren. "We hebben de afgelopen vijf jaar de meeste mensen in dienst weten te houden, maar als er na 2007 iemand wegging, vervingen we die niet. Zo gingen we terug van 80 naar 71 werknemers. En ondertussen gingen de reserves er wel aan. Veel langer had het niet moeten duren."

Inmiddels is iedereen bij Bensonwood weer volop aan de slag, en dat herstel is blijvend, denkt Benson. "We weten nu al dat we tot in de lente werk hebben, en dat is voor het eerst sinds 2006. Je kunt je wel voorstellen wat een opluchting dat voor ons is. Maar je moet toch oppassen, het verstandigste voor een ondernemer is, ervan uit te gaan dat het niet aanhoudt. En dus net zo voorzichtig en zuinig te zijn als de afgelopen vijf jaar."

Britten verhogen groeiverwachting fors
Groot-Brittannië heeft de economische groeiverwachtingen voor 2013 en 2014 scherp naar boven bijgesteld. Dat maakte minister van financiën George Osborne gisteren bekend tijdens zijn herfsttoespraak.

De Britse overheid rekent voor dit jaar op een economische groei van 1,4 procent, waar in maart nog werd gerekend op 0,6 procent. Voor 2014 mikken de Britten nu op een groei van 2,4 procent, waar eerst 1,8 procent werd voorzien. Voor de jaren daarna rekent de Britse regering op een stabiele stevige groei van respectievelijk 2,2 procent, 2,6 procent en 2,7 procent.

Het is de eerste keer sinds 2010 dat het land de groeiverwachtingen verhoogt. Osborne voorziet ook dat Groot-Brittannië in 2018 een begrotingsoverschot zal neerzetten en de komende tijd minder zal moeten lenen. "Het economische plan werkt." Desondanks benadrukte hij ook dat er nog steeds moeilijke beslissingen genomen zullen worden. "Het werk is nog niet gedaan."

Eind november maakte het Britse statistiekbureau bekend dat de economie in het derde kwartaal met 0,8 procent is gegroeid. In het tweede kwartaal was er sprake van een economische expansie van 0,7 procent. Het Office for National Statistics wees toen specifiek naar hogere overheidsinvesteringen en een opleving van de bouwsector.

De Britse economie is ondanks de groei in de afgelopen maanden nog altijd 2,5 procent kleiner dan voor de crisis.

Osborne stelde gisteren ook dat de werkloosheid al in 2015 zal zijn teruggebracht tot 7 procent. Eerder verwachtte hij nog dat dat in 2017 zou gebeuren. Ten tijde van de prognose in maart had kredietbeoordelaar Moody's Groot-Brittannië overigens net zijn AAA-beoordeling ontnomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden