Mooi gestileerd pleidooi voor zingeving door lief te hebben

Acda en De Munnik
't Heerst. M.m.v. David Middelhoff. Regie: Ruut Weissman. Gezien: 26/3 in Amsterdam (DeLaMar Theater). Info: www.acdaendemunnik.nl

Paul de Munnik: 'Op een dag word je geboren en op een dag ga je dood'. Thomas Acda: 'En als dat niet op dezelfde dag is, krijg je dit'. Hij wijst een beetje om zich heen. Met 'dit' bedoelt hij het leven. Maar wat je ermee moet? Even stilstaan en goed om je heen kijken, lijkt het devies.

Het duo Acda en De Munnik heeft zich ruimschoots bewezen als het gaat om liedjes schrijven, hits scoren en theaterprogramma's maken. ''t Heerst' is hun zesde, en dit keer is het een speelse, vrolijk-absurde variatie op 'Wachten op Godot', het beroemde toneelstuk van Samuel Beckett.

Vorig jaar april namen de mannen hun nieuwe, gelijknamige cd op in de legendarische Sun Studio's in Memphis, Tennessee waar ook Elvis Presley en Johnny Cash hun hits inzongen. Toen ze daar waren, werden ze voortdurend opgeschrikt door een alarm dat waarschuwt voor naderende tornado's. Zeer inspirerend kennelijk, want 't Heerst gaat over zo'n wervelstorm waar de mannen in terecht zijn gekomen. Ze lijken achteloos te zijn neergekwakt in een onbekend weiland en ze wachten. 'Wachten op Godot' meets 'The Wizard of Oz'. Tijdens het wachten doden ze de tijd met van alles: interviews, absurde dialogen, snelle crosstalks, spelletjes, flauwe grappen, ontboezemingen en licht filosofische gesprekken. En ze spelen de liedjes van de nieuwe cd: pure songs, vaak meerstemmig gezongen, in klare taal. In een prachtig en ingenieus decor met bevroren vliegende koeien, kledingstukken en kranten ontrolt zich een bijzondere voorstelling. Alles staat stil, er is tijd om te bezinnen: 'Soms krijg je een seconde de tijd om adem te halen'. De voorstelling is een pleidooi tegen onverschilligheid, tegen het afschuiven van verantwoordelijkheden. Een pleidooi om het leven zin te geven door lief te hebben.

De onderlinge verhoudingen tussen Acda en De Munnik wisselen in 't Heerst voortdurend, ze zijn tot elkaar veroordeeld, maar houden ook van elkaar en kunnen uiteindelijk niet zonder elkaar. Ze maken ruzie, kibbelen, kunnen niet tegen hun verlies en vertellen elkaar de waarheid. Of ze er ooit weg komen en hoe is volstrekt onduidelijk.

Net als hun eerdere voorstellingen is 't Heerst een mengeling van verhalen, grappen en liedjes. Waar met name de eerste voorstellingen van Acda en De Munnik een soort vooruitwijzingen waren - waarna de mannen als het ware werden ingehaald door hun eigen voorspellingen - is dit programma een pas op de plaats. Gedurfd, sterk en eigenzinnig. Mooi gestileerd, doordacht en om over na te denken.Rinske Wels

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden