Mooi, even wat anders dan de financiële crisis

Naast alle narigheid van de kredietcrisis en de achtergronden van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is er gelukkig nog veel moois te lezen in de bladen. Zo heeft Die Zeit deze week een nieuwe bijlage over literatuur, met daarin onder meer een interessant stuk over ’Darwins erfenis’ in de literatuur. Die Zeit vroeg verder recensenten en schrijver naar hun favoriet voor de Nobelprijs voor de literatuur: opmerkelijk is dat niemand gaat voor de winnaar Le Clézio.

Ook mooi is The Economist met het hoopvolle toekomstbeeld voor wat het blad ooit zelf betitelde als ’het hopeloze continent’, namelijk Afrika. Na vier decennia van politieke onrust en economische stagnatie kenden de 48 sub-Sahara landen de afgelopen vijf jaar een min of meer stabiele economische groei van vijf procent per jaar. De isolatie van Afrikaanse banken van de wereldmarkt en hun strenge regels hebben in het verleden nadelig gewerkt. Met de kredietcrisis is deze onafhankelijkheid van de rest van de wereld wellicht een voordeel geworden. Wel zal de hoeveelheid buitenlandse hulp afnemen en de prijs van exportproducten als olie en mineralen zal dalen, maar hopelijk blijven de gevolgen hiervan beperkt.

Afrika heeft echter miljoenen gefrustreerde, verveelde en boze werkeloze jonge mannen, volgens The Economist. In combinatie met het slechte bestuur in veel Afrikaanse landen, zorgt dit steeds vaker voor uitbarstingen van geweld. Het beste gaat het in landen met weinig natuurlijke rijkdommen. Zij concentreren zich op de privésector, het voorkomen van corruptie en zorgen voor een stabiele overheid in de hoop in aanmerking te komen voor internationale hulpfondsen.

Mooi, voor de vrouwen in Iran althans, zijn de taxi’s die door vrouwen bestuurd worden. Time bericht over kansen voor vrouwen in mannenberoepen zoals taxichauffeur, juist vanwege de segregatie van mannen en vrouwen in het Iraanse openbare leven. Ze kunnen in hun eigen levensonderhoud voorzien en zijn veel zelfstandiger. In sommige gevallen zijn vrouwen meer gaan verdienen dan hun man, wat daar de gevolgen van zijn in het streng islamitische Iran vertelt Time niet.

Newsweek heeft elf korte verhalen van beroemde of machtige vrouwen, van de Braziliaanse voetbalster Martha Vieira da Silva tot Yuriko Koike, voormalig minister van milieu in Japan. Daarnaast heeft Newsweek een mooi artikel over China. Peking wil zijn zuivere olympische lucht houden. De milieumaatregelen lopen uiteen van restricties op het gebruik van de 3,5 miljoen auto’s die Peking rijk is, het minimaliseren van vervoer met overheidsvoertuigen tot een milieuvriendelijk wagenpark voor het openbaar vervoer. Autobezitters en de auto-industrie protesteren tegen de maatregelen.

Volgens Der Spiegel rukken bizons, beren en wolven in de Verenigde Staten weer op, ook buiten de natuurreservaten. De gebieden waar de dieren heen trekken zijn dunner bevolkt dan honderd jaar geleden en natuurbeschermers kopen akkerland op om de dieren de ruimte te kunnen geven. Niet iedereen vind dit mooi. Boeren die land hebben in het gebied zijn de wilde dieren liever kwijt dan rijk. Als wilde dieren de reservaatsgrenzen overschrijden lopen ze nog steeds gevaar om afgeschoten te worden. Dat laatste is dan weer minder mooi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden