Mooi en vaak geestig, maar de inhoud is niet in balans

Cabaret

Zonder voorbehoud Louise Korthals ***

Niemands ster rees de laatste jaren zo snel als die van cabaretière Louise Korthals. In 2011 won ze met gemak het Amsterdams Kleinkunst Festival, voor haar eerste avondvullende programma 'Vlieguur' werd ze door critici de hemel in geprezen en kreeg ze de aanmoedigingsprijs Neerlands Hoop. Dan zijn de verwachtingen misschien oneerlijk hoog gespannen als het aankomt op haar tweede programma 'Zonder voorbehoud'. Dat kán Korthals bijna niet waarmaken en dat doet ze ook niet.

Er staat nog steeds een jonge vrouw met ongelooflijk veel talent. Ze kan zingen, met een mooie, gelaagde stem die zowel zoet kan fluisteren als rauw kan uithalen. Ze schrijft jaloersmakend mooie liedjes, waarin ze je met een paar zinnen diep kan raken. Zoals in het openingslied 'Blijf wakker': 'Wie zijn kop niet durft te stoten, maakt nooit contact'. We moeten niet indutten en onze droom in zicht houden. Mooie thema's voor een programma.

In 'Jij mens' zet ze haarfijn de goede en de slechte daden van de mens naast elkaar: 'Als je dan zo graag voor god wilt spelen, doe dan in godsnaam je best'. Een van de laatste liedjes is 'Kruisje', waarin ze zwart op wit wil dat degene die mensen weghaalt uit het leven haar vriend met rust laat. 'Hij mag niet naar binnen zonder mij.' Oprecht, breekbaar en tranentrekkend mooi. Haar musici, jazzpianist Erik Verwey en basgitarist Mark van Bruggen, maken het helemaal af.

Des te groter is het contrast met de rest van het programma, de gesproken teksten. Daarin wordt een hoop gesuggereerd - hou de chaos onder controle, de wereld staat in brand en ik zoek mijn heil in yoga en mindfulness, we moeten blijven praten met elkaar - dat vaak niet wordt uitgewerkt. Losse flodders zijn het en soepel geformuleerde oneliners. Zoals de observatie dat het feest is maar dat er tegelijkertijd meer vluchtelingen zijn dan in de Tweede Wereldoorlog.

Af en toe zit er een geestige scène tussen, zoals het verhaal van Korthals en haar twee zussen die op het hoogtepunt van hun puberteit werden meegesleept naar een naaktcamping. Vaker neigt het naar te veel pretenties, te veel in één keer willen zeggen en er dan niet uit komen. Of het gaat nergens heen, zoals de conference over het bezoek aan een bruidswinkel. Bij het verhaal dat ze is opgepakt voor verstoring van de openbare orde zie je de clou al van verre aankomen. Jammer dat 'Zonder voorbehoud' een programma zonder balans is.

Tournee t/m 6 juni. Info: www.louisekorthals.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden