Mooi en minder mooi in 2015

Het was het jaar waarin de Vara de MH17-ramp herdacht met een monumentale docu van Michiel van Erp, Geert Wilders politicus van het jaar werd in 'EenVandaag ', de KRO zijn 90-jarig jubileum vierde (zonder Hans van Willigenburg), en'DWDD' zijn 10-jarig bestaan (mét Matthijs van Nieuwkerk, maar zonder Francisco van Jole).

Het jaar ook waarin 'Man bijt hond' (NCRV) na 16 jaar van het scherm verdween, de laatste hoofdrolspeler uit de originele cast van 'Are you being served?', Nicholas Smith (mr. Rumbold), overleed, we de eerste Tour beleefden zonder Mart Smeets, de BBC-quiz 'Pointless' mislukte bij AvroTros, een Utrechtse dakloze de paus interviewde, Jan Slagter (Max) nog steeds buiten de boot viel bij de Televizier-Ring, de Pieten-discussie ontaardde in totale tv-chaos (blote tieten-Pieten bij Paul de Leeuw en alternatief gekleurde Pieten geschrapt bij RTL) en Fons de Poel als 'Brandpunt'-anchor moest vertrekken na het snotneus-incident rond Jesse Klaver.

Er waren ook tv-relletjes die niet tot volle wasdom kwamen, zoals de Hitler-groet van de jonge Elizabeth, en de ontdekking door 'Brandpunt' van een 'SGP-kalifaat' in Reimerswaal (zwembad zondags dicht, vandaar kalifaat).

Dezelfde zwakke insteek kleefde aan 'Medialogica' bij de reconstructie van de gewapende Journaal-overval door Tarik Z. Terwijl journalisten in Nederland niet eerder zo ernstig waren bedreigd, zoomde de researchrubriek van Human/VPRO in op de vraag of de NOS Tarik Z. niet een balkje over zijn ogen had moeten plakken. Was dát het drama?

Nee, dan 'Vechtershart' (BNN), het beste drama van 2015. Een serie met een overvloed aan spannende ruzies: tussen twee boksscholen, twee liefdes-rivalen en tussen een vader en zoon. Waldemar Torenstra speelt als kickbokser Nick Roest een glansrol.

Verder een nogal mager jaar wat betreft nieuw publiek kwaliteitsdrama, uitgezonderd het hilarische 'Missie Aarde' (VPRO) en het ontroerend-grappige 'Volgens Jacqueline' (Vara). 'De Fractie' (VPRO) was matig, en 'Tessa' (BNN) leuk, maar een regelrechte kopie van het Deense 'Rita'.

De beste comedy: Bagels & Bubbels', een romantische Net 5-serie zonder cliché's, met Egbert-Jan Weeber en Bracha van Doesburgh als exponenten van twee tegengestelde milieus (bakkerij en modellenwereld) die het toch opvallend goed met elkaar kunnen vinden.

Het beste tv-experiment was 'Super Stream Me' (VPRO): Tim den Besten en Nicolaas Veul twee weken lang dag en nacht online. De kijker was getuige van de hel waarin een mens terechtkomt, wanneer zijn privacy volledig wordt opgeofferd. 'TreurTeeVee' (VPRO, 3Lab) was eveneens een boeiend experiment. Ontregelende, vervreemdende tv, in een gestileerd geheel van muziek, acteerwerk en animaties.

De beste Nederlandse documentaire-serie was 'Onze man in Teheran' (VPRO), bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. Thomas Erdbrink liet ons een Iran zien dat al onze vooroordelen en vaststaande beelden aan flarden scheurde: het land waar niets mag, maar alles kan.

De beste kunstreportage: 'Krabbé zoekt Van Gogh' (AvroTros). Jeroen Krabbé maakte dwars door het tv-scherm heen voelbaar hoe Van Gogh, doodongelukkig en berooid als hij was, moest blijven schilderen, als een innerlijke noodzaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden