Mooi drama over opzien tegen het volwassen leven

BELINDA VAN DE GRAAF

The Future
Van en met Miranda July. In 11 bioscopen.

De Californische kunstenares Miranda July kwam een paar jaar geleden als een wervelwind de filmwereld binnengewaaid. Haar lieflijke, fantasievolle debuut 'You and Me and Everyone We Know', over de romance tussen een kunstenares en een schoenverkoper, was een instant hit. Haar tweede film 'The Future' wringt meer, en verovert niet zo snel het hart.

De regisseuse, die ook bekendstaat als performancekunstenaar, zadelt haar publiek dit keer op met drie versies van zichzelf. Ze speelt niet alleen Sophie, die al jaren dezelfde danspasjes leert aan kleuters, maar ze is ook te herkennen in haar vriend Jason, die op dezelfde slome manier praat, en dezelfde krullen en fragiele lichaamsbouw heeft. Het tweetal staat op het punt een kat uit het asiel te halen, en in de lispelende voice-over van het beestje herkennen we opnieuw Miranda July die zelf het meeste plezier lijkt te beleven aan haar verschillende incarnaties.

En toch, tussen de regels door ontstaat er een mooi, klein existentialistisch drama over twee dertigers die nog steeds leven als studenten en die de tijd het liefst stil zouden zetten. Ze spreken een teken af voor als een van hen alzheimer krijgt. Het is een liedje van Peggy Lee. Het zijn twee mensen die opzien tegen het volwassen leven, de toekomst, vertolkt door een man die zijn korstjes niet opeet, en een vrouw die rondloopt met een kroeldoek, zoals Linus in de Peanuts-strips.

In een vervreemdende, David Lynch-achtige episode woont Sophie in een groot huis met een gazon, samen met een man en een kind. Hij neemt haar van achteren, daarna kijken ze samen tv, en roosteren ze vlees op de barbecue. Het is de ultieme nachtmerrie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden