Mooi dat de Frans-Duitse as weer draait, nou nog de goede kant op

De Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.Beeld Getty Images

De Frans-Duitse as draait weer, een beetje. Dat is het goede nieuws. Nu is het uitkijken dat hij Europa ook in de juiste richting stuurt.

Een jaar na zijn aantreden heeft François Hollande Angela Merkel gevonden. De Franse president moest aanvankelijk weinig hebben van de Duitse bondskanselier. Maar de staatslieden komen nu met gezamenlijke initiatieven, waaronder plannen voor groei en werkgelegenheid, en voor een sterker economisch bestuur in de eurozone.

Die plannen zullen later deze maand worden besproken door de Europese regeringsleiders. Hun inhoud is niet revolutionair, maar hun bestaan is belangrijk. Want zonder die vermaarde Frans-Duitse as komt Europa niet verder. Duitsland en Frankrijk behoorden tot de oprichters van de Europese Unie een halve eeuw geleden, en zijn sindsdien de drijvende kracht geweest. De derde grote onder de oprichters, Italië, heeft die rol nooit kunnen spelen. En Groot-Brittannië is later tegen heug en meug lid geworden, heeft vooral aan de rem gehangen, en kijkt nu verlangend naar de uitgang.

Dat de Europese samenwerking zich verder ontwikkelt, is niet meer vanzelfsprekend. De noodzaak is er wel, maar politieke kracht en draagvlak niet altijd.

Verwarring
De kracht van de nieuwe Frans-Duitse initiatieven moet ook nog blijken. Hollande heeft hiermee weliswaar Europese ambities getoond, maar schoffeerde op dezelfde dag de Europese Commissie omdat die het had gewaagd iets te zeggen over het economische beleid van Frankrijk (terwijl de commissie daarmee gewoon haar werk deed).

En Angela Merkel zaaide dit weekeinde verwarring door in een interview te zeggen dat de beoogde versterking van de economische coördinatie in geen geval zou neerkomen op meer bevoegdheden voor Brussel. De lidstaten moet het samen doen, aldus Merkel, niet de Europese Commissie. Zo'n opmerking wordt doorgaans in het Frans gemaakt, niet in het Duits. Duitsland is altijd voorstander geweest van sterke Europese instituten. En gelukkig maar, want die zijn ook in het belang zijn van kleinere lidstaten.

Het kan zijn dat de opmerking van Merkel is ingegeven door de komende verkiezingen. De eurocrisis heeft ook in het Duitse electoraat immers sporen nagelaten. Laten we het hopen. Het zou niet goed zijn als Duitsland zijn visie op Europa in Franse richting zou bijstellen. Het omgekeerde kunnen we alleen maar toejuichen: een Frankrijk dat Europeser is, en minder in zichzelf gekeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden