'Mooi bedrijf' Imtech gaat ten onder aan grootheidswaanzin

Exterieur van het hoofdkantoor van Imtech Marine. Beeld ANP
Exterieur van het hoofdkantoor van Imtech Marine.Beeld ANP

Het dreigt een van de grootste faillissementen in Nederland ooit te worden. Imtech, met 22.000 medewerkers waarvan 4000 in Nederland, vroeg gisteren uitstel van betaling aan. Toch maakt de ondergang van het installatiebedrijf uit Gouda minder emoties los dan bijvoorbeeld de faillissementen van Daf (1993), Fokker (1996) of Oad (2013). Deskundigen maken zich wel kwaad over de val van Imtech, zoals Jan-Paul Schop.

Marco Visser

Hij is directeur van USP Management Consultancy, dat veel onderzoek doet naar de installatiebranche. Fokker en Daf waren bedrijven die door de concurrentie waren ingehaald, zegt hij. "Dat is bij Imtech anders. Het is een mooi, in de kern gezond bedrijf, maar het heeft zijn hand overspeeld. Groei werd een obsessie, en dat leidde tot fraude in Polen en Duitsland."

Slechtnieuwsshow
Schop vergelijkt Imtech met Ahold, dat in 2003 zwaar leed onder een boekhoudschandaal in de Verenigde Staten. "Maar Ahold greep snel in. Tot een faillissement leidde het niet. Bij Imtech bleef de slechtnieuwsshow maar doorgaan. Werken aan vertrouwen was er de afgelopen twee jaar niet bij. Als je dan van het ene probleem in het andere loopt, verlies je orders en krijg je minder snel financiering."

Wat Imtech anders maakt dan reguliere ondernemingen, is dat zich rond het bedrijf een wereld beweegt van lokale aannemers en installateurs. Als Imtech een klus binnenhaalt als de aanleg van de gevangenis in Zaanstad, besteedt het werk uit aan lokale onderaannemers. Dat gaat vooral om het eenvoudige werk. De echte specialisten, die zijn bij Imtech zelf in dienst. Hoeveel bedrijven er rond Imtech hangen is niet precies bekend, maar Schop schat dat het er enkele honderden zijn. "Dat zijn zowel zzp'ers als bedrijven van een man of twintig tot dertig. Zij staan nu voor een groot probleem. Deze bedrijven komen net uit de crisis en moeten ineens een serieus bedrag afschrijven, want ik denk niet dat zij zich hebben ingedekt tegen een faillissement."

Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en CFO Hans Turkesteen tijdens een persconferentie. Beeld anp
Bestuursvoorzitter Gerard van de Aast en CFO Hans Turkesteen tijdens een persconferentie.Beeld anp

Lopende projecten
Wat de ondergang van Imtech ook anders maakt dan bijvoorbeeld het faillissement van Free Record Shop (2013), De Schoenenreus (2013) of de DSB Bank (2009), is dat nog lopende projecten worden getroffen. Bijvoorbeeld de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Imtech zorgt voor de stroomvoorziening, kabels, luchtkanalen en leidingen in de stations en tunnels van de metroverbinding. "Zonder Imtech hebben we een groot probleem", zei D66-gemeenteraadslid Bart Vink gisteren op Radio 1.

Ook scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen gaan het merken als Imtech omvalt. Zij hebben contracten afgesloten voor bijvoorbeeld het onderhoud aan de klimaatsystemen en andere technische installaties. Na een faillissement zal een ander bedrijf het onderhoud moeten overnemen, en dat zal altijd duurder zijn dan het bestaande contract.

Amateurs
De extra kosten voor ziekenhuizen, de schade aan lopende projecten, de gevolgen voor de lokale installateurs en vooral het mismanagement, zij maken faillissementsdeskundige en columnist bij Faillissementsdossier.nl Robert Blom woest. "Amateurs zijn het. Ik klaag wel eens over de fouten van startende ondernemers en zzp'ers. Wel, er is eigenlijk geen verschil tussen een zzp'er en het bestuur van Imtech."

Volgens Blom is Imtech een "schoolvoorbeeld van een bedrijf met goede producten en een goede reputatie dat ten onder gaat aan fraude en geen benul hebben van financiën en administratie." Daar sluit Schop zich bij aan. "Hoe je een mooi bedrijf met grootheidswaanzin naar de knoppen helpt, zo gaat Imtech de boeken in."

CNV-onderhandelaar Loes Bezemer-Videler na afloop van een gesprek met Imtech over de huidige situatie van het bedrijf, nu er voor de Duitse tak faillissement is aangevraagd. Beeld anp
CNV-onderhandelaar Loes Bezemer-Videler na afloop van een gesprek met Imtech over de huidige situatie van het bedrijf, nu er voor de Duitse tak faillissement is aangevraagd.Beeld anp

Trouw-lezers vinden in de krant van vandaag meer over de val van Imtech.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden