Monumentendagen en atelierroutes

's-Hertogenbosch is dit jaar organisator van de Nederlandse Vestingstedendagen, het jaarlijkse evenement waarbij zeventien voormalige vestingsteden zich presenteren met hun schutterijen, gilden en pijpers. Den Bosch maakt er een feest van dat vooral in het teken staat van twee grote plaatselijke gebeurtenissen: de tentoonstelling 'Floating Time' met werken geïnspireerd op Jeroen Bosch en de ophanden zijnde restauratie van de Bossche vestingwerken. Vanavond om 21 uur beginnen de twee dagen durende festiviteiten met een middeleeuws riddertoernooi in Het Bossche Broek, een beschermd natuurgebied vlak bij de vestingmuren.

Bezoekers van het Festival Oude Muziek kunnen hun concert aankleden met een stadswandeling: morgen van 14 tot 16 uur organiseert Oculare een wandeling in het Utrechtse Museumkwartier langs plekken met een muzikale geschiedenis. Op woensdag 29 september om 15 uur wordt een wandeling georganiseerd voorafgaand aan 'Fortune Infortune', het concert van het Egidiuskwartet en consorten om 17.30 uur in de Geertekerk; met een inleiding door Peter de Groot, altus en muzikaal leider van het kwartet. Voor beide wandelingen zijn de kosten fl17,50 (incl. documentatie). Startadres is het restaurant van Museum Catharijneconvent. Inlichtingen en aanmelding: Oculare, 030-2883261.

Een van de bijzondere plekken die op Open Monumentendag volgende week zaterdag te bezoeken zijn, is het Walter Maas Huis aan de Gerard Doulaan21 in Bilthoven. Architect F. Röntgen ontwierp dit landhuis in 1924 voor zijn vader, de componist J. Röntgen. Het woon/muziekhuis zit vol verwijzingen naar de muziek (het grondplan heeft bijvoorbeeld de vorm van een vleugel en het dak lijkt op een openstaande klep) al zijn de meningen erover verdeeld of dit de bedoeling van de architect, dan wel een interpretatie van de latere bewoners geweest is. Tussen 10 en 17 uur zijn er op elk heel uur sprekers over het thema 'muziek en architectuur', en alle ruimtes zijn opengesteld voor het publiek. Inl. 030-2285015.

In de Rotterdamse Remonstrantse Kerk aan de Westersingel spreekt kunsthistorica Lydia Lansink woensdag (5/9, om 20 uur) over de 'Verdwenen kerken', die deels door het bombardement van mei 1940, deels door (recente) sloop uit het Rotterdamse stadsbeeld verdwenen zijn. Behalve een aantal kerken is op de Rotterdamse open monumentendag (8/9) ook een aantal bijzondere villa's en herenhuizen te bezoeken, gegroepeerd rond het thema 'Wonen op stand'. Er zijn rondleidingen en bovendien twee busexcursies (om 10.30 uur een kerken-excursie en om 13 uur de excursie 'monumenten van wonen'). Informatie en reservering: ArchiCenter, 010-4369909.

In Elburg wordt de monumentendag gecombineerd met de jaarlijkse Botterdag. De dag ervoor, vrijdag 7/9 (om 16 en om 19 uur), worden vijftig botters die aan een wedstrijd hebben meegedaan in de haven verwacht.

De manifestatie Dordt Monumenteel opent vrijdag (7/9) met belcanto-pastafeesten bij het Groothoofd, vuurwerk en een Monumentennacht op en langs het water van de Wolwevershaven.

Een van de programma-onderdelen van het nog tot en met morgen durende Arnhemse Rijnfestijn is een concert van het Gelders Orkest, morgen om 12 uur op het Kerkplein. Ook morgen, om 17.30 uur, vindt op hetzelfde plein de prijsuitreiking plaats van het kampioenschap Living Statues, die de hele middag in de binnenstad te zien is.

Tot slot drie kunstroutes: één vandaag (tot 18 uur) in het centrum van Goedereede, waarbij ook een aantal typisch Goereese huisjes onderdak aan exposanten biedt, één morgen in Roermond, met als startpunt Theaterhotel De Oranjerie. En de derde in Roosendaal, vandaag en morgen. Route bij de VVV of bij de diverse ateliers in Roosendaal, Wouw, Heerle en Etten-Leur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden