Monumentendag in teken van moderne monumenten

RIJSWIJK (ANP) - Monumenten die tussen 1900 en 1965 zijn gebouwd, staan komend weekeinde centraal tijdens de 21e Open Monumentendag. Geïnteresseerden kunnen duizenden monumentale gebouwen gratis bezichtigen.

Vorig jaar trok de Open Monumentendag 900.000 bezoekers, ongeveer evenveel als het jaar daarvoor. Toen openden ongeveer 3500 monumenten in 350 gemeenten hun deuren gratis voor het publiek.

In de 20e eeuw kreeg de Nederlandse architectuur weer een eigen gezicht. Aan de wieg van die ontwikkeling stond architect Hendrik Berlage, bouwer van onder meer de Beurs in Amsterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag.

Rationele benadering

Hij maakte met zijn rationele benadering van de bouwkunst, zijn heldere constructies en eerlijk materiaalgebruik de weg vrij voor de golvende vormen in baksteen van de Amsterdamse School. Berlage liep ook voorop bij het gebruik van rechte lijnen en moderne bouwmaterialen, zoals in onder meer Het Nieuwe Bouwen tot uiting kwam.

De industriële uitstraling van onder meer Het Nieuwe Bouwen riep ook weerstanden op. Enkele architecten begonnen in de jaren twintig aanknopingspunten te zoeken in het verleden, vooral de middeleeuwen. De stijl van die architecten, met voorop de Delftse hoogleraar Marinus Jan Granpré Molière, wordt de Delftse School genoemd.

Vertegenwoordigers van zowel de Delftse School als het functionalisme kregen na de Tweede Wereldoorlog veel opdrachten. Niet alleen moesten bedrijfsgebouwen, de havens en de infrastructuur worden hersteld, ook verrezen massaal nieuwe woonwijken om de woningnood te bestrijden.

Zie ook; Open Monumentendag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden