Monumenten staan er slecht voor in Groningen

Het gaat goed met de bescherming van monumenten in Nederland. Behalve in Groningen. Ruim 70 procent van de rijksmonumenten in elf getroffen gemeenten hebben schade opgelopen door de aardbevingen.

Dit staat in de Monitor Infrastructuur en Ruimte 2016 van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het rapport gaat na of doelen die minister Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) zich heeft gesteld, worden gehaald. Het rapport is gisteren naar de Kamer gestuurd.

Eén van de doelen is het behoud van unieke cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten in Nederland. Aan de vooravond van Open Monumentendag, dit weekeinde, meldt het PBL dat er sinds de Monumentenwet uit 1961 in Nederland 468 beschermde stads- en dorpsgezichten zijn aangewezen. Zuid-Holland heeft de meeste (65), gevolgd door Friesland (64). Er zijn 61.847 beschermde rijksmonumenten, waarvan er steeds meer in goede staat van onderhoud zijn, aldus het rapport.

In Groningen is de situatie anders: in de elf gemeenten die het meest door bevingen zijn getroffen is bijna driekwart van de 1500 rijksmonumenten beschadigd. In Slochteren heeft 90 procent schade. Herstel én preventief versterken van de gebouwen is 'een grote opgave', aldus het PBL.

Ook op het gebied van de soortenrijkdom is er zorg. Het aantal bedreigde planten- en dierensoorten in Nederland is sinds twintig jaar stabiel, maar individuele soorten zijn er in aantal op achteruitgegaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden