Monumentale kloosters onder de sloophamer

DEN HAAG, VLODROP (ANP) - Het kloostercomplex Sankt Ludwig in het Limburgse Vlodrop zou behouden moeten worden. Dat vindt de Raad voor Cultuur. De eigenaar, de zich op natuurwetten baserende ('vedische') onderwijsinstelling Stichting Maharishi European Research University, wil het gebouw (1909) echter slopen omdat er veel aan gerenoveerd zou moeten worden - het zit vol scheuren - en omdat de ingang niet op het oosten gericht is.

De Stichting leeft de 'natuurwetten' na - de 'wetten van God' -, die ook tot uitdrukking komen in de Sthapatya Veda - de leer van het bouwen en wonen, die aangeeft waar een mens zich het beste kan vestigen en hoe zijn woning gebouwd en ingedeeld zou moeten worden. De plek in Vlodrop is op zich ideaal en daarom wil de stichting juist daar op het oosten gerichte nieuwbouw doen verrijzen.

De Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi, die zeven jaar geleden in het Limburgse dorpje neerstreek, heeft de plek uitgekozen als hoofdkwartier voor zijn stichting, die universiteiten heeft in de Oekraïne, Cambodja, de Verenigde Staten en andere landen. Hij heeft een modern complex van honderd miljoen gulden in zijn hoofd, te betalen uit giften uit de hele wereld. Van de zes afzonderlijke gebouwen met meditatiezalen, verblijven voor 280 medewerkers, sportvoorzieningen en bungalows voor gasten, is al één gebouw klaar. Om door te gaan, moet de stichting een sloopvergunning hebben.

De Raad voor Cultuur vindt de sloop doodzonde op grond van architectuur- en cultuurhistorische aspecten, typologische overwegingen en situering. Het klooster moet beschermd worden met inbegrip van kerkhof, kapel, bijenhuis en de restanten van de sterrenwacht, stelt de Raad.

De gemeente Roerdalen, waaronder Vlodrop valt, en de provincie zijn echter niet gebrand op behoud van het klooster door middel van plaatsing op de Rijksmonumentenlijst, zoals is aangevraagd door de Heemkundevereniging Roerstreek. Aan plaatsing op die lijst zitten financiële consequenties vast. De Cultuurraad wil nu dat staatsecretaris Nuis van Cultuur met Limburgse autoriteiten over het klooster gaat praten. De Stichting bezit ook het Ignatiusklooster in het Limburgse Valkenburg. Dat gebouw staat volgens de Sthapatya Veda ook al verkeerd om. Ook hier wordt sloop overwogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden