Monument tegen misbruik onthuld

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

In bijzijn van kardinaal Eijk is in het Overijsselse Hengelo gisteren een monument onthuld voor slachtoffers van misbruik in de rooms-katholieke kerk.

Glazenier Frans Houben, als jongen in een rk internaat misbruikt, ontwierp gekleurde glasplaten met afbeeldingen van spelende kinderen. Centraal in het monument staat een Madonna die zich ontfermt over twee onschuldige kinderen.

Houben: "Maria, die de beschermvrouw van de Kerk is, met al haar liefde, die kinderen omhelst. Dat is mijn boodschap: of je nu priester bent, of zwemleraar of crècheleider, blijf met je poten van kinderen af".

Het idee voor een landelijk monument kwam van pastoraal psychologe Anke Bisschops, begeleidster van voorgangers in de rk kerk. De pastoraatwerkgroep van de Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand in Hengelo, zocht contact met Frans Houben.

In december kreeg aartsbisschop Wim Eijk stevige kritiek vanwege zijn afstandelijke houding in het misbruikschandaal. Hij zou nauwelijks betrokkenheid tonen en geen maatregelen nemen ten opzichte van priesters uit zijn bisdom die zich misdragen hadden.

Eijk verontschuldigde zich later voor zijn opstelling. De kardinaal is zich beter gaan realiseren hoe ingrijpend de gevolgen van misbruik kunnen zijn voor slachtoffers, suggereert de website van slachtofferkoepel Klokk. Daar doen 'Frans en Joke' verslag van hun gesprek met de kardinaal en met hulpbisschop Hoogenboom. De kardinaal heeft tijdens dat gesprek zijn welgemeende excuus aangeboden voor zijn afstandelijke houding. 'Frans en Joke' hebben een goed gevoel overgehouden aan het gesprek.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden