Monument ’Moiwana’ onthuld

Suriname heeft er een nieuw monument bij ter nagedachtenis aan de slachting door Surinaamse militairen in het dorp Moiwana in 1986.

De achtendertig unieke zuilen zijn klein, groot, dik of dun en symboliseren de omgekomen baby’s, kinderen, vrouwen en mannen van Moiwana. Deze dorpelingen werden op 29 november 1986 vermoord tijdens de speurtocht van het Surinaamse leger naar leden van het Jungle Commando van Ronnie Brunswijk. President Ronald Venetiaan heeft het bijzondere monument donderdag symbolisch onthuld.

De slachtoffers behoorden tot het Ndyuka-volk dat vooral in Marowijne woont, het district waar ook Brunswijk vandaan komt. Op de zuilen staan de namen van de slachtoffers –in westers schrift en in Afaka, de geheime taal waarin deze ’weggelopen slaven’ schriftelijk met elkaar communiceerden.

Het monument staat op een open vlakte aan de weg die loopt van Paramaribo naar het oostelijke grensstadje Albina. Kunstenaar Marcel Pinas maakte voor Difienjo Misidjan een hoge, smalle zuil. Zijn naam is de eerste die bezoekers zullen lezen. Misidjan was ook het eerste slachtoffer in Moiwana.

Speciaal voor de onthulling van het monument is zijn kleinzoon, Kenneth Solega, naar Suriname gekomen. In 1986 was hij twaalf jaar oud. „Die dag kwam mijn opa naar buiten. Hij ging met die soldaten praten. Hij stuurde ons kinderen in een huis, om daar te kalmeren. Toen begonnen die heren op hem te schieten. Ik dacht: wat hebben die mensen... Is er ruzie?”

Solega vluchtte met familie en andere dorpsgenoten het oerwoud in. Na een tocht vol ontberingen staken zij de Marowijnerivier over, naar Frans-Guyana. Daar woont hij nu nog. Hij herinnert zich zijn opa. „Hij was niet bij het Jungle Commando, hij was niet gewapend. Mijn opa was met lege handen bij die soldaten gaan praten. Hij was een heel krachtig man. Alle kinderen keken tegen hem op. Als je iets mankeerde, kon je bij opa terecht.” Hij wijst op een andere zuil. „Hier is mijn broertje, die ik vasthield toen hij stierf. Patrick. Hij was tien of elf.”

In de omgeving worden woningen gebouwd zodat de vluchtelingen kunnen terugkeren. „Mijn ouders hoef ik dat niet eens te vragen. Zij gaan niet terug”, zegt Solega. „Mijn moeder is die dag in haar voet geschoten. Ik ben geen dokter, maar wanneer wij praten over wat hier is gebeurd, dan zie ik dat die verhalen haar geen goed doen.”

Solega denkt erover om terug te keren naar Suriname, hoewel hij het grootste deel van zijn leven in Frans-Guyana heeft gewoond. „Ik ben Surinamer, maar het is een beetje moeilijk om direct hier te komen wonen. Misschien moet ik eerst op vakantie komen met mijn vrouw en kinderen. Misschien komt het dan weer in orde met mijn gevoel.”

Ook André Ajintoena verloor veel familie tijdens de massamoord, onder wie zijn driejarig neefje Stefano. Voor meer dan twintig directe familieleden staat er een zuil bij het monument. Ajintoena is voorzitter van de organisatie van nabestaanden die actief is vanuit Frans-Guyana. De ’Moiwana-zaak’, die is behandeld door het Inter-Amerikaans Strafhof, staat dan ook bekend als „de zaak Stefano Ajintoena en anderen”.

Ajintoena, nu 41, vertegenwoordigde de mensen van Moiwana bij het Hof in Costa Rica. „Ik denk dat dit monument het grootste monument van Suriname is. Wij als nabestaanden zijn er tevreden mee.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden