Monti waarschuwt voor apocalyptische toestanden als EU-top mislukt

Italiaanse arbeiders demonstreren in Rome tegen de bezuinigingsmaatregelen van de Italiaanse regering.Beeld EPA

In de gesprekken tussen de regeringleiders van de vier grote eurolanden Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië is vandaag geen ruimte voor mislukking. Daarvoor waarschuwt de Italiaanse premier Mario Monti. Een instorting van de eurozone zou volgens hem desastreuze gevolgen hebben.

Monti schetst apocalyptische toestanden in het geval de EU-top van volgende week mislukt. Hij heeft het over een dodelijke spiraal waarvan de gevolgen meer politiek dan economisch zouden worden.

De Italiaanse leider spreekt vandaag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy. Hij hoopt een oplossing te vinden om het vertrouwen in de eurozone te herstellen.

'Speculatieve aanvallen'
Tijdens een ontmoeting met enkele Europese kranten, waaronder The Guardian, verklaarde Monti dat zonder een succesvolle uitkomst van de top 'er gaandeweg grotere speculatieve aanvallen zullen komen op individuele landen, waarbij vooral de zwakkere landen getroffen zullen worden'.

Die aanvallen zouden zich niet enkel richten op landen die de EU-richtlijnen niet hebben gevolgd, maar ook op landen als Italië, die volgens Monti de EU-regels wel hebben gevolgd, maar 'een hoge schuld uit het verleden torsen'.

'Een groot deel van Europa zou worden opgezadeld met zeer hoge rentes, wat van invloed zou zijn op de staten maar indirect ook op bedrijven. Dat is precies het tegenovergestelde van wat nodig is voor economische groei', aldus Monti.

De Italiaanse premier Mario Monti.Beeld REUTERS

Vicieuze cirkel
Over de gevolgen van een mislukking van de aankomende topgesprekken zegt hij: 'Door de sluipende economische verlamming zal de frustratie bij de burgers inzake Europa groeien, hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel. Om uit de crisis van de eurozone en van de Europese economie te raken, is steeds meer integratie nodig. Indien we de problemen niet snel oplossen, zal niet alleen de publieke opinie maar ook de regeringen en parlementen zich keren tegen een grotere integratie'.

Monti stipte aan dat hij het begin van dat proces al ziet, 'zelfs in het Italiaanse parlement, dat traditioneel pro-Europees is en dat nu niet meer is'.

'Kritieke fase'
Het Internationaal Monetair Fonds stelde gisteravond dat de crisis in de eurozone zich nu in een kritieke fase bevindt. Alleen met krachtige stappen richting een betere monetaire unie kan de schuldencrisis worden bestreden, aldus het IMF.

De stappen die tot op heden zijn genomen om de crisis te bestrijden, zijn niet genoeg. De neerwaartse spiraal tussen banken, landen en de economie is namelijk sterker dan ooit, waarschuwt het IMF.

Een failliete winkel in Madrid.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden