Montfortse vader geeft moorden toe

Van een onzer verslaggeefsters AMSTERDAM - De vader uit Montfort die ervan verdacht werd zijn twee kinderen te hebben vermoord, heeft gisteren bekend. In de nacht van woensdag op donderdag heeft hij de kinderen gewurgd. Sectie op de lichamen door het gerechtelijk laboratorium bevestigen de bekentenis. Bij het ministerie van justitie is inmiddels een voorstel tot onderzoek naar kinderdoding ingediend.

Over het motief van de vader, van wie bekend is dat hij het moeilijk had met zijn echtscheiding, wilde de politie gisteren nog niets zeggen.

Bij de telefonische hulpdienst van Korrelatie zijn in de afgelopen weken zo'n twintig telefoontjes binnengekomen. De vier gevallen van kinderdoding die alleen al dit jaar plaatsvonden, vormen volgens directeur D. Huijbregts van de Stichting Korrelatie voor 'de doelgroep' aanleiding te bellen. “Onder deze twintig bevinden zich mensen die zeiden overwogen te hebben hun kind te doden en mensen die er nog steeds wel over denken. Een enkeling had het ook gedaan, of het was iemand die in zijn nabije omgeving een kinderdoding had meegemaakt.”

Luisteren en nog eens luisteren is volgens Huijbregts het belangrijkste wat de Korrelatie-hulpverleners voor de bellers kunnen doen. En doorverwijzen natuurlijk, maar de drempel om daadwerkelijk hulp te zoeken, is voor deze mensen volgens Huijbregts groot. Nadrukkelijk pleit zij voor grote terughoudendheid in de berichtgeving over mogelijke nieuwe drama's. “Vergelijk het maar met suïcide, daar is de pers ook voorzichtig mee. De media veroorzaken deze moorden niet, maar kunnen wel latente gevoelens aanwakkeren.”

Ook de psycholoog en psycho-analyticus A. Verheugt denkt dat van de media-berichten 'enige besmetting' uit kan gaan, maar hij pleit juist voor openheid en praten om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. Teveel angsten en wanhoops-gevoelens worden volgens Verheugt verborgen gehouden. “Als we niet onder ogen zien wat leeft, zou de kans op nog weer nieuwe gevallen nog groter kunnen worden.”

Verheugt verleent hulp aan kinderen en volwassenen en onderzoekt ook delinquenten en tbs-gestelden. Bij het ministerie van justitie heeft hij net een onderzoeksvoorstel ingediend om het opvallend grote aantal gevallen van kinderdoding te gaan onderzoeken. De persoonlijkheidsstructuur van de daders zou hij nader willen onderzoeken, net als de preciese omstandigheden waarin de ouder de moord uiteindelijk beging. Ook wil hij de motieven van vaders en moeders apart van elkaar belichten. “Verlating en daadwerkelijk gescheiden worden lijkt vooral bij vaders een factor van belang. Moeders kunnen het vooral moeilijk krijgen in de fase dat een kind zich van hen losmaakt, als het kind tussen de anderhalf en vier jaar oud is.”

Het zijn hypothesen, erkent Verheugt, maar ronduit stellig is hij in zijn bewering dat de daders in alle gevallen zelf in hun jeugd verwaarloosd zijn, of al op jonge leeftijd psychisch of fysiek zijn mishandeld. “Ik zoek het vooral in affectieve verwaarlozing en traumatisering in de jeugd. Diepe haat- en frustratie-gevoelens van toen kunnen bij een nieuwe krenking, zoals bijvoorbeeld verlating of scheiding, terugkomen. In een toestand van bewustzijnsvernauwing wordt dan zo'n gruwelijke daad begaan.”

Ook de rol van het kind zou Verheugt nader willen onderzoeken. Zo kan het kind te kennen geven graag met de vader te willlen zijn, hetgeen voor de moeder moeilijk is. De therapeut gaat niet zover te zeggen dat loyaliteitsproblemen van kinderen van gescheiden ouders er direct toe leiden dat één van de ouders dit kind vermoordt, maar meer inzicht in 'het appel dat uitgaat van het kind' noemt Verheugt gewenst.

Een woordvoerster van Transact, landelijk centrum voor vrouwen- en mannenhulpverlening, noemt het onderwerp kinderdoding 'te nieuw' om al duidelijk op te kunnen reageren. Intern zal er binnenkort over worden gepraat, hetgeen ook geldt voor de Vereniging voor Kindermishandeling. Beide instanties vinden het moeilijk dat er nog zo weinig kennis over dit onderwerp bestaat.

De Stichting Kind en Omgangsrecht pleitte gisteren voor een dag van nationale rouw op 21 maart om de omgebrachte kinderen te herdenken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden