Montenegro kiest voor het eerst parlement

(Novum/AP) - De Montenegrijnen zijn zondag voor het eerst naar de stembus gegaan sinds de kleine Balkanstaat in juni na een referendum onafhankelijk werd van Servië. Halverwege de middag had 44 procent van de 480.000 stemgerechtigden zijn stem uitgebracht. De stembureaus blijven nog tot 21 uur open.

De verwachting is dat de regeringscoalitie van premier Milo Djukanovic de verkiezingen voor het 81 zetels tellende parlement met ongeveer 45 procent van de stemmen zal winnen. Officiële uitslagen werden niet voor maandag verwacht. Het nieuwe parlement krijgt als voornaamste taak een nieuwe grondwet te ontwerpen en in te voeren.

De politie maakte bekend dat zaterdag in het zuidelijke grensdorp Tuzi veertien etnische Albanezen zijn gearresteerd, onder wie drie Amerikaanse burgers. De arrestanten zouden "een gevaar voor het volk van Montenegro" vormen. In nabijgelegen grotten werden een machinegeweer, een grote hoeveelheid pistolen en geweren, handgranaten, antitankmijnen en raketgranaten gevonden. De regio is een bekend centrum van drugs-, sigaretten-, brandstof- en wapensmokkel.

De leider van de partij Albanees Alternatief in Tuzi, Vasej Sinistaj, noemde de arrestaties een politieke provocatie, aangezien de meeste arrestanten aanhangers of kandidaten van zijn partij zijn. "Als ze van plan waren een terroristische organisatie op te rollen hebben ze een verkeerd moment gekozen", zei Sinistaj. Hij zei dat de regering zich ervan bewust is dat de etnisch-Albanese kiezers zich van haar afkeren. De etnische Albanezen vormen ongeveer 10 procent van de bevolking en zullen waarschijnlijk vijf zetels krijgen.

President Filip Vujanovic wees de beschuldiging van de hand en zei dat de arrestaties uitsluitend waren verricht om veiligheidsredenen.

De leider van de pro-Servische oppositie, Predrag Bulatovic, zei dat de arrestatie van de etnische Albanezen direct verband houdt met de verkiezingen, aangezien de arrestanten bekende activisten zijn. De pro-Servische oppositiepartijen, die de onafhankelijkheid het liefst zouden willen terugdraaien, krijgen volgens de peilingen 18,8 procent van de stemmen. De derde plaats is voorspeld voor De Beweging voor Verandering, een denktank die zich onlangs als partij liet registreren, zou met 16,6 procent op de derde plaats eindigen. De partij daagt Djukanovic uit de corruptie te bestrijden en de economie te verbeteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden