MONSTER

Dat het in zekere kringen een fijne rotzooi zal worden bij de millenniumcrash van 2000, geloof ik graag. Maar er worden me net iets teveel afschrikwekkendheden tevoorschijn gehaald, de malle Eppie van Sport 7 Jan Timmer voorop, om niet te gaan denken aan een grote, van staatswege georganiseerde operatie. In de eerste plaats bedoeld om te voorkomen dat de burgers schadeclaims kunnen gaan indienen.

RUUD VERDONCK

In de gebruiksaanwijzing van de videorecorder, een Panasonic van 1988, modern antiek, staat: “De klok/schakelklok van de videorecorder is met de kalender geprogrammeerd tot het einde van het jaar 2087.” Dat vonden we in '88 tamelijk overdreven, maar als ik Wim Kok mag geloven, heeft Japan zich hiermee in één klap gerehabiliteerd voor alle failliete banken daar bij elkaar. Op het kreng zat één jaar garantie, die Japanners zijn wel goed maar niet gek.

Het klokje van de magnetron schijnt oudejaarsnacht 1999 terug te springen naar de tijd van de gaslantaarn. Kok denkt ook dat wij het in de familie een drama zullen vinden als mijn vader in januari 2000 een oproep voor militaire dienst bij de post vindt, omdat de computer geraakt is door de millenniumcrash. Ik denk dat hij er de grap wel van zou kunnen inzien. Te meer daar mijn vader zestig jaar geleden al is afgekeurd. Wij zouden de schouders ophalen en het gooien op een computerfout, waarvan we inmiddels weten dat deze door mensen worden gemaakt.

Het is typerend en daarom vertrouw ik de zaak ook niet, dat het millenniumprobleem wordt vergroot tot een maatschappelijk monster, in Nederland. Internet zwijgt. Ik heb Clinton er nog niet over gehoord en Frankrijk heeft nog geen belegen politicus genoemd die Timmer opzij moet drukken als deze zaak op Europees niveau wordt aangepakt. Natuurlijk is het vervelend voor de bank als ze weer kaartenbakken moeten gaan organiseren en ponstypistes, maar daar hebben ze nog twee jaar de tijd voor. En voor de rest gauw klagen bij de computerboeren.

Welbekeken zitten we volgens Kok en Timmer gewoon met ondeugdelijke troep. En ze zijn bang dat wij daar straks massaal over klagen. Maar is het erg als mijn Philips-wekker op 1 januari 2000 denkt dat het 1815 is? Als het ding maar onthouden heeft hoe laat het acht uur is. Maar nog één keer zo'n bezorgde Kok en de kop van die aimabele Timmer en dan moet je mijn ochtendhumeur eens zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden