Monsterlijk lekkere gefrituurde croissants

In de kunst van het dik worden hebben de Amerikanen gewonnen van de Duitsers. In 2010 wees de Oeso, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, de VS aan als dikste natie ter wereld.

Hoe dat komt? Het antwoord schuilt misschien in de eetgewoonten van de zwaarste democratie van de wereld.

Neem de cronut. Uitgevonden door Dominique Ansel, een Franse bakker met een zaak in New York. Ansel bakt donuts van bladerdeeg. Anders gezegd: hij frituurt croissants. Dominique heeft er een mega-succes mee, zijn klanten betalen vijf dollar voor de gebakken croissant. Op de zwarte markt (die bestaat!) gaat hij vijf keer over de kop. Vijfentwintig dollar voor een gefrituurd bladerdeegje!

Alles van daar komt ooit naar hier. Wij kunnen ons er maar beter op voorbereiden. Wij, dat wil zeggen: ik. Vijf dollar voor een gefrituurd taartje, dat wil ik ook wel verdienen. Bovendien kan ik zo mooi eens de bladerdeegsoorten van Tante Fanny testen, die de laatste tijd in de supermarkten zijn verschenen. Koopmans is zijn monopolie kwijt, met die vierkante lapjes uit de vriezer.

Tante Fanny is een Duits merk dat op vredige wijze uitbreiding zoekt. Fanny verkoopt niet alleen bladerdeeg, maar ook filo en deeg voor pizza en croissantjes. Het ligt niet in de vriezer, het is 'gekoeld vers'; daarom hebben de rollen een plekje in de groentekoeling.

Albert Heijn heeft ze overigens niet. Appie heeft zijn eigen bladerdeegmerk, en houdt het daarbij. Dat is jammer, want voor de cronut lijkt croissantdeeg toch het meest geschikt.

Voor de zekerheid neem ik ook maar zo'n rol van Danone mee. Alberts bladerdeeg is goedkoper dan Fanny's; 1,50 euro tegenover 1,89 euro. Fanny's croissantdeeg is weer voordeliger dan dat van Danone; vijftig cent voor de Duitsers tegenover vijfenzeventig cent voor de Fransen.

Een goed recept is moeilijker. De talloze kookinstructies op internet blinken vooral uit in onduidelijkheid. Kun je, bijvoorbeeld, het deeg zo uit het pak gebruiken of is het beter om de laag dubbel te nemen? Moet de vulling erin vóór het bakken of juist erna? Bij wat voor temperaturen moet je frituren?

Gelukkig hou ik van experimenteren. Om te vergelijken steek ik rondjes uit een enkele lap blader- en een enkele lap croissantdeeg, en maak daar mooie ringetjes in. Daarna vouw ik de degen over elkaar en steek rondjes uit alle twee. Nu wordt meteen duidelijk dat de vulling er alleen achteraf ingespoten kan worden.

Om verbranding te voorkomen, zet ik de frituurpan in eerste instantie op honderdtachtig graden. Daar glijden de deegjes in het vet. Zij vouwen hun flapjes uit als opstijgende vogels, en drijven in een mum van tijd boven.

Het croissantdeeg van Danone blaast op tot een soort soesje en kleurt rondom prachtig bruin als een toerist in de Italiaanse zon. De croissant van Fanny's is een goede tweede; niet zo mooi bruin, niet zo mooi rond maar wel een egaal kussentje. Derde in de rij is weer Fanny, nu met bladerdeeg, dat niet bruin is en rare blaasjes vertoont, alsof het waterpokken heeft.

Helemaal achteraan komt Albertje. Albertje lijkt wel een beetje ziek: tijdens het bakken is zijn velletje verworden tot een maanoppervlak. Hem moeten we maar buitensluiten, hoe zielig dat ook is.

Een groot voordeel van de Danone is, dat je hem meteen kunt vullen. Geen gehaffel met laagjes plakken, nee, meteen de slagroomspuit erin en spuiten maar. Spiertjes wit prikken door gaatjes naar buiten. Nu nog wat poedersuiker, en proeven maar.

Hoe ze smaken?

Monsterlijk lekker! Monsterlijk vet!

Geen wonder, dat Amerikanen te dik zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden