Monogame mannen in Swaziland zijn opgelucht, ze hoeven toch niet de cel in

De koning van Swaziland, Mswati III, heeft veertien vrouwen. Beeld Reuters
De koning van Swaziland, Mswati III, heeft veertien vrouwen.Beeld Reuters

Het zal minder aantrekkelijke kerels in Swaziland deze week koud om het hart zijn geslagen. De Zambian Observer kopte maandag dat de koning van Swaziland, Mswati III, mannen in zijn land vanaf juni zou willen verplichten om meer dan één vrouw te huwen.

Niels Posthumus

Doen de mannen dat niet, zo schreef de Zambiaanse nieuwswebsite, dan wacht hen een celstraf.

Het bericht ging viraal op sociale media. Mswati III is de laatste absoluut heersende vorst op het Afrikaanse continent. Hij heeft de macht elke regel die in zijn hoofd opkomt ook daadwerkelijk af te dwingen. Zo veranderde hij vorig jaar nog met één pennenstreek de officiële naam van zijn land: Swaziland werd eSwatini. Niet erg praktisch voor alle naambordjes, internationale verdragen en atlassen. Maar zo wilde hij het nu eenmaal. Bovendien staat de 51-jarige vorst bekend als fervent polygamist. Hij heeft veertien vrouwen en kiest er bijna elk jaar eentje bij. Zijn vader, Sobhuza II, kwam zo tot zeventig vrouwen en 210 kinderen, Mswati III was kind nummer 67.

Het nepnieuws over de polygame staatsdwang bleek zo geloofwaardig dat het koningshuis zich genoodzaakt zag een officieel persbericht uit te vaardigen, waarin de koning bloedserieus belooft mannen écht niet op te sluiten vanwege monogamie.

Dat is maar goed ook. Koning Mswati III – geschat vermogen: 180 miljoen euro – heeft zelf geen probleem een leger aan vrouwen te onderhouden. Maar 40 procent van zijn miljoen onderdanen leeft van minder dan 1,70 euro per dag. Een verplicht extra huwelijk zou voor veel mannen een economische strop betekenen. En daarbij: per 94 mannen leven er in eSwatini slechts 100 vrouwen. De concurrentie zou moordend zijn.

Lees ook:

Praten over hiv in Swaziland doe je tijdens het koken van het koeienhoofd.

Blijf trouw binnen je relatie en gebruik een condoom. Met zulke adviezen probeerde Swaziland hiv terug te dringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden