Monniken op Schier verwerken in stilte teleurstelling

ADRI VERMAAT

Filmmakers Anne Christine Girardot en John Gruter wonnen internationale prijzen met hun documentaire over de verhuizing van monniken uit de abdij Sion in Diepeveen naar Schiermonnikoog, eind december 2015.

In een uitzending van Kruispunt op Eerste Paasdag laat Girardot zien hoe het de vier cisterciënzer monniken sinds hun verhuizing van het enorme Sion-complex naar hun kleine huis in de dorpskern van Schiermonnikoog is vergaan. Van de oorspronkelijk zeven monniken van Sion verhuisden destijds drie niet mee. Deze - oudste - broeders zouden pas naar 'Schier' komen als daar een nieuw klooster is gebouwd.

De filmmakers hebben de monniken ook in hun nieuwe omgeving integer geportretteerd. De overgang van de grote, brede en donkere gangen van Sion - waar soms een dag voorbijging zonder dat een van de monniken iemand sprak - naar het toeristische Waddeneiland verliep soepeler dan menigeen vooraf voorspelde. "Het kind in mij is herboren", vertelt een van de monniken. "Ik voel mij nieuw geworden."

Maar de vredelievende monniken, 'ontzettend aardige kerels', zegt een eilander over hen, kennen tegenslag. Zij moesten hun plan voor een nieuw te bouwen klooster intrekken. Te veel eilanders bleken bezwaren te hebben. Te luxe, te duur, te groot, heette het. Aangezien verdeeldheid op Schier het laatste is wat de monniken willen, hebben zij definitief een streep door de plannen gezet. Onderwijl mediteren zij in stilte verder, wandelen zij langs het strand op zoek naar God, lezen zij de Bijbel en doen ze boodschappen in de supermarkt.

Kruispunt: Hoe het de monniken vergaat op Schiermonnikoog, 22.15 uur, NPO 2.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden