Monniken Diepenveen mogelijk naar Schiermonnikoog

Kardinaal De Jong tijdens zijn bezoek aan het Trapistenklooster Sion in Diepenveen. (Archieffoto 1950) Beeld anp
Kardinaal De Jong tijdens zijn bezoek aan het Trapistenklooster Sion in Diepenveen. (Archieffoto 1950)Beeld anp

De cisterciënzer monniken van de trappistenabdij Sion in Diepenveen (Overijssel) overwegen te verhuizen naar Schiermonnikoog. De abdij uit 1883 wordt veel te groot en daardoor veel te duur voor het kleine groepje monniken dat over is, zegt abt Alberic Bruschke in De Kovel, het tijdschrift over het kloosterleven voor Nederland en Vlaanderen.

Redactie

Schiermonnikoog is naar de cisterciënzer monniken genoemd. Deze monniken dragen namelijk een grijze (schiere) pij. Oog is een in onbruik geraakt woord voor eiland, zodat Schiermonnikoog letterlijk 'eiland van de grijze monnik' betekent.

De orde heeft enkele locaties op het oog waar een nieuwe, kleine leefgemeenschap kan worden opgericht. In het enorme complex in Diepenveen wonen nog 12 mannen. Er is volgens Bruschke plaats voor ruim honderd kloosterlingen. 'Dat aantal gaan we nooit meer halen. En als we de gebouwen gaan delen met andere gebruikers, is het geen klooster meer. Dit complex is niet meer geschikt voor een nieuwe generatie, die in alle eenvoud als monnik binnen kloostermuren wil leven.'

Om te voorkomen dat het cisterciënzer monnikenideaal 'uitsterft', hebben de Diepenveense trappisten besloten te gaan verhuizen, nu ze nog in staat zijn een nieuwe gemeenschap van de grond te tillen. Wanneer de verhuizing precies zal zijn, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden