Monique van Schendelen ontvangt Cultuurprijs

Het Gouden Kalf wordt bij de Stadsschouwburg geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival. Beeld anp
Het Gouden Kalf wordt bij de Stadsschouwburg geplaatst voorafgaand aan het Nederlands Film Festival.Beeld anp

Filmpublicist Monique van Schendelen heeft woensdagavond in de Stadsschouwburg in Utrecht de Gouden Kalf voor de Cultuurprijs ontvangen. Zij kreeg het beeldje, dat onregelmatig wordt uitgereikt aan mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse film, uit handen van producent Dave Schram.

De 65-jarige Van Schendelen, die later dit jaar met pensioen gaat, verzorgde bijna dertig jaar lang de publiciteit van tientallen grote Nederlandse films. Het bestuur van het Nederlands Film Festival besloot haar de prestigieuze prijs toe te kennen omdat zij 'er mede aan bijgedragen heeft dat de Nederlandse film een merknaam is geworden'.

Gerespecteerd
Volgens het juryrapport heeft zij decennialang met ongekende gedrevenheid, slagvaardigheid en professionaliteit haar werk gedaan en 'wordt ze gerespecteerd door zowel haar vele opdrachtgevers in de filmwereld als door de journalisten die ze bedient'.

Ontvangstspeech Van Schendelen
De laureaat stelde in haar ontvangstspeech de prijs te delen met alle acteurs, regisseurs, producenten en distributeurs met wie zij de afgelopen dertig jaar heeft samengewerkt. Ook prees zij de Nederlands journalisten voor hun kritische blik en bedankte ze het bestuur van het NFF dat zij met het toekennen van de prijs 'de schijnwerpers richt op het vak filmpubliciteit'.

De Cultuurprijs
De Cultuurprijs ging eerder naar mensen als Willeke van Ammelrooy, Rutger Hauer, Jeroen Krabbé, Jan Blokker, Paul Verhoeven, Fons Rademakers en Bert Haanstra.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden