'Monikken en monialen'

De expositie 'Monniken en monialen' waar naast het werk van Annie van Gemert, ook foto's van Guus Bekooy en Bertien van Manen hangen, is van 22 maart tot en met 1 juni te zien in het museum voor Religieuze Kunst, Vorstenburg 1 in Uden.

De Trappisten in de abdij Maria Toevlucht in Zundert luisteren tijdens het eten naar de voorlezer. In de meeste kloosters wordt eerst een stuk uit de bijbel of orderegel gelezen en daarna bijvoorbeeld een geschiedenisboek of biografie. De maaltijd wordt verder in stilte gebruikt, zodat slechts het getik van bestek en serviesgoed de stem van de voorlezer begeleidt.

Een van de broeders in dit klooster is wat slecht ter been. Hij heeft zijn stok achter zich aan de knop van het raam gehangen.

Het 'slot' is dat gedeelte van een klooster waar bezoekers niet mogen komen. De consequentie waarmee deze regel gehanteerd wordt verschilt van klooster tot klooster, en misschien van gast tot gast, maar deze moeder-priorin in het Cisterciënserinnen-klooster in het Belgische Kerniel laat zelden iemand van buiten het klooster toe in haar werkkamer. Zij weifelde een volle week alvorens haar toestemming te geven voor deze foto.

Het had een cliché-foto kunnen worden: monnik veegt kloostergang, licht in plassen op de vloer. Maar van achter de rug van de fotografe naderde een novice, die bang was de opnames in de Abdij Maria Toevlucht te verstoren. Met een geroutineerd gebaar trok hij zijn habijt op om zo zijn benen de ruimte te geven voor een sprintje.

Half-zeven 's ochtends op een mooie dag in augustus. Voor twee monniken in de St. Benedictus abdij te Achel (België) is er een privè-mis omdat zij tijdens de gemeenschappelijke eucharistie-viering, straks om tien uur, ergens ver buiten de kloostermuren aan het werk zullen zijn op het land. Deze traditie heeft tot 1994 in België bestaan.

De abdij O.L.V. Onbevlekt Ontvangen in het Belgische Tegelen. Zachtmoedigheid spreekt uit het verlegen profiel van broeder Frans, onder de puntmuts van de Trappisten-monniken. Waarom hij glimlacht, wat zijn gedachten bezighield terwijl hij wachtte tot de fotografe haar werk gedaan had? Zomaar, niets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden