Mondriaanhuis verwerft constructieve kunst

Het Mondriaanhuis in Amersfoort heeft op een vrij bijzondere manier een uitgebreide collectie hedendaagse constructieve kunst verworven. Het huis schreef 600 kunstenaars in alle delen van de wereld aan met de vraag of zij een werk op papier voor de verzameling wilden afstaan. Er kwamen uiteindelijk 245 werken binnen.

De namen van de kunstenaars kwamen uit de kaartenbak van het in Amsterdam en Londen gevestigde Archive 90. De zogenoemde Mondriaanhuis-Archive 90 Reference Collection is in september voor het publiek te zien.

Constructivisme is een stroming binnen de beeldende kunst en architectuur waarbij verschillende elementen (vlakken, ruimten, etc.) met elkaar een geheel vormen. Een bekende vertegenwoordiger van de stroming is El Lissitzky. De aanzet tot het constructivisme is volgens het Mondriaanhuis mede gegeven door haar naamgever.

Kunstenaars die het Mondriaanhuis werk schonken zijn onder anderen Lucien den Arend (Nederland), Albert Rubens (België), Diet Sayler (Duitsland), Rita Ernst (Zwitserland) en James Juszczyk (Verenigde Staten). Volgens het Mondriaanhuis was het enthousiasme onder de kunstenaars groot, mede omdat zij het huis een uitgelezen plek vinden voor een dergelijke collectie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden