Mondriaan-memorial in Winterswijk

Het oosten van Nederland heeft nog behoefte aan culturele instellingen. Daarom moet het Mondriaanmuseum - een burgerinitiatief - in Winterswijk er komen, zegt Wim van Krimpen (1941), oud-directeur van de Kunsthal in Rotterdam, het Fries Museum en Gemeentemuseum Den Haag. Hij gaat als onbezoldigd directeur het nieuwe museum opzetten.

1Een Mondriaanmuseum? Voor werk van Piet Mondriaan kun je toch al in het Gemeentemuseum Den Haag terecht?
"Dat klopt, maar toch zei ik meteen ja, toen ze vroegen of ik dit museum wilde optuigen. Het oosten van het land kan nog wel wat culturele plekken gebruiken. Bovendien heeft Mondriaan zijn jeugd doorgebracht in Winterswijk. Daar schilderde hij tussen 1880 en 1892 zijn eerste bekende werken. Als vanuit de burgerij het initiatief komt om het huis waar hij woonde te verbouwen tot een museum, dan is dat toch prachtig? Net zoals de plekken waar Picasso heeft gewoond bedevaartsoorden zijn geworden, zullen mensen ook willen zien waar de beroemde Mondriaan als schilder is begonnen. Een Mondriaan-memorial, dat hebben we nog niet in Nederland."

2Is daar wel voldoende belangstelling voor?
"Beslist. Mensen gaan vanuit de Randstad ook naar het Groninger Museum als daar iets moois is te zien. Bovendien komen er 's zomers al gauw een miljoen toeristen naar deze streek. Ook Duitsland ligt om de hoek. En Mondriaan is een van onze beroemdste kunstenaars."

3Wie gaat het betalen, nu er van de overheid weinig meer te verwachten is?
"Dit project past precies in deze tijd. Het is een burgerinitiatief; een mecenas (een ondernemer die anonie wil blijven) wil de verbouwing en uitbreiding van het huis van Mondriaan betalen. Het hele project kost 2,5 miljoen en dat kan worden gedekt uit subsidie van de provincie en uit bijdragen van sponsors. Van de gemeente wordt jaarlijks 65.000 euro gevraagd als bijdrage voor water, gas en licht. Het museum zal grotendeels worden gerund door vrijwilligers en is alleen de vier zomermaanden open met wisselende exposities. De rest van het jaar zullen er vooral scholen komen."

4Krijgt u de dagelijkse leiding?
"Ik zal er regelmatig zijn, maar het plan is om daarnaast elk jaar twee studenten aan te stellen die de dagelijkse leiding krijgen. Er komen twee appartementjes in Villa Mondriaan waar ze tijdelijk wonen. We maken er een wedstrijd van om de beste kandidaten voor deze stageplekken te vinden. De directeuren van het Rijksmuseum, het Gemeentemuseum Den Haag en het Frans Halsmuseum zitten in de jury."

4Hoe gaat u het museum vullen?
"Naast de vroege werken van Mondriaan die in het Winterswijkse museum Freriks hingen, krijgen we bruiklenen van het Gemeentemuseum Den Haag. Ze kennen me daar goed en willen graag helpen om Villa Mondriaan op de kaart te zetten."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden