Mondiale zuivelreus in de maak

ZALTBOMMEL - Campina en zijn Deens/Zweedse branchegenoot Arla Foods gaan de grootste zuivelcoöperatie ter wereld vormen. Campina Arla wordt met 28000 werknemers en een jaaromzet van 10 miljard euro 's werelds tweede zuivelconcern na het Zwitserse Nestlé, bijna even groot als het Franse Danone en het Italiaanse Parmalat samen.

Dat hebben Campina en Arla gisteren meegedeeld. Volgens Campinatopman Tiny Sanders, tevens de topman van het fusieconcern, vormen Campina en Arla ,,een perfecte combinatie”. De onderneming krijgt een zeer sterke positie op de consumentenmarkt. Daar heeft zij te maken met machtige supermarktconcerns die in de voedselketens de dienst uitmaken. Campina Arla kan door zijn grootte meer tegenwicht bieden.

Daarnaast voeren de twee partners sterke consumentenmerken in witte zuivel, evenals in kaas en boter. Campina is al tijden het grootste merk in de Nederlandse supermarkten. Arla heeft net zo'n sterke positie in Scandinavische supermarkten. De twee partners hebben ook nauwelijks geografische overlap. Arla beweegt zich voornamelijk in Scandinavië en Groot-Brittannië, Campina in de Benelux, Duitsland, Rusland en Griekenland. Ook buiten Europa zijn beide fusiepartners actief. Arla in de VS, Zuid-Amerika en het MiddenOosten, terwijl Campina bezig is een positie op te bouwen in ZuidoostAzië. Verder zijn beide bedrijven actief op de zeer lucratieve markt van ingrediënten voor de voedings-en farmaceutische industrie. Melk blijkt steeds meer een uitstekende grondstof voor toepassingen in deze industrieën. Juist omdat er nauwelijks overlap is tussen de twee zuivelconcerns, worden er vanuit de Europese Commissie geen problemen verwacht. Sanders heeft eurocommissaris voor mededinging Neelie Kroes dinsdagavond telefonisch op de hoogte gebracht van de fusieplannen.

De nieuwe combinatie moet al snel veel synergievoordelen binnenhalen. Uiteindelijk zal dat 150 miljoen euro op jaarbasis zijn, denkt Sanders. Al in de eerste twee jaar nadat Brussel toestemming heeft verleend moet de helft van dat bedrag gerealiseerd zijn. Vanwege de geringe overlap zal de samenvoeging ook nauwelijks banen kosten, verwacht Sanders.

Hoewel Arla qua omzet bijna tweemaal zo groot is als Campina gaan de partners de fusie aan op basis van gelijkwaardigheid, aldus Sanders. ,,Dat is van het begin af aan de intentie geweest. Kennelijk heeft Campina voor Arla een aantal begeerlijke activiteiten.” Sanders noemt vooral de innovatiekracht en de hoogontwikkelde poot voor industriële ingrediënten. Campina blijft ook vanuit Zaltbommel werken, maar het echte hoofdkantoor komt in Kopenhagen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden