Mondiale stormloop op Siciliaanse huizen voor 1 euro

Verplicht verbouwen, pas dan krijg je de borgsom terug

"Dit is huis nummer acht. We mogen hier niet naar binnen omdat we door de vloeren zouden kunnen zakken." Marie Wester, een beheerste Zweedse die op Sicilië een makelaarskantoor heeft, houdt de catalogus omhoog met foto's van de drie ruimtes in het huisje. Om haar heen staan twintig Europeanen het pand aandachtig te bekijken. Dan loopt de groep verder, over de grijze keien van dit middeleeuwse dorpje. Op naar de volgende stenen bouwval.

De lucht is diepblauw. De uitzichten over het glooiende, stro-gele platteland zijn spectaculair en de buitenlandse koopjesjagers zijn vrolijk. Uit heel Europa zijn ze naar het Siciliaanse Gangi - waar zevenduizend mensen wonen - gekomen, omdat hier ruim twintig huizen voor de uitzonderlijk lage prijs van één euro te koop staan.

De Française Maud Luzac (37) woont in Londen en toen ze een week geleden over deze kijkdag las, boekte ze nog dezelfde dag een vlucht naar Palermo. "Als ik hier een huis voor 1 euro koop, hoef ik geen hypotheek te nemen, en kan ik in de komende jaren steeds wat geld sparen en dat beetje bij beetje in de renovatie stoppen." Maud - spierwitte benen onder een knalroze truitje en een minuscuul rokje - droomt van lange vakanties op Sicilië en wil hier misschien wel wonen als ze met pensioen is. "Ik zie mezelf dan in een rustig dorp als dit."

Voor het gemeentehuis staat wethouder Giuseppe Pane te stralen in het zonnetje. Hij is blij met de opkomst op deze eerste kijkdag. Pane: "Al die verlaten huizen, het ziet er niet uit. Bovendien kan er regenwater door de kapotte daken naar binnen komen en dreigt instortingsgevaar. We willen dat al die huizen worden opgeknapt, zodat dit oude deel van het dorp er beter uitziet." Ook niet onbelangrijk: de plaatselijke economie krijgt een oppepper. Pane: "Het levert werk voor onze bouwvakkers op. En de nieuwe huiseigenaren zullen onze lokale etenswaren kopen. We maken hier heerlijke kazen, worsten en brood."

De huidige huiseigenaren zijn vertrokken uit Gangi of in de nieuwbouw gaan wonen. Ze hebben geen geld of zin om hun vervallen panden op te knappen. Maar ze moeten wel onroerendgoed-belasting betalen. Het was daarom niet moeilijk om hen over te halen hun huizen voor een symbolisch bedrag van de hand te doen.

Het opvallende initiatief, waar het gemeentebestuur vijf jaar geleden mee is gekomen, slaat eindelijk aan. De afgelopen jaren werden de 1-euro-huizen nauwelijks gepromoot en zijn er nog geen tien verkocht, voornamelijk aan Sicilianen. Nu er een Engelssprekende makelaar in de arm is genomen die via internet de hele wereld bereikt, loopt het storm. Deze maand zijn er nog vier kijkdagen. Er hebben zich tientallen potentiële kopers uit Europa, de Verenigde Staten, Brazilië en Indonesië aangemeld. "We verwachten dat alle huizen in oktober zijn verkocht", zegt de wethouder.

Tijdens de lunch vertelt Maud Luzac dat ze heeft gezien dat in dit oude gedeelte van Gangi - zoals in zoveel middeleeuwse binnensteden in Italië het geval is - maar weinig huizen een ruim balkon of dakterras hebben. Een domper, want op zo'n zonnig eiland wil ze wel buiten kunnen zitten. Ze wil er nog niet aan dat ze voor niets naar Gangi is gereisd. "Misschien zit er wel iets geschikts tussen de huizen die we vanmiddag zien."

5000+35.000

Het idee om huizen voor 1 euro te verkopen is niet helemaal nieuw. Eerder al kwam de burgemeester van het Siciliaanse Salemi ermee, maar hij bracht het niet in praktijk. In Carrega Ligure, in de hoge heuvels van Piemonte, proberen ze met 1-euro-huizen de leegloop van het dorp tegen te gaan.

In Gangi zijn de oude huizen gemiddeld vijfenzestig vierkante meter groot. Naast die ene euro is een koper ongeveer 5000 euro kwijt aan de belastingdienst, het kadaster en de notaris. De verbouwing kost zo'n 35.000 euro.

De gemeente eist een borgsom van 5000 euro, die wordt terugbetaald als het pand binnen drie jaar is opgeknapt. Dat zorgt voor gefrons bij de deelnemers aan de kijkdag. Een Belgische klaagt dat ze ver weg woont, geen Italiaans spreekt en niet goed kan inschatten hoe snel ze een huis zal kunnen verbouwen. Wethouder Pane: "We zijn geen politiemannen. Als we zien dat de verbouwing aardig op weg is, geven we die borgsom terug. Wat wij willen voorkomen, is dat de huizen zo vervallen blijven als ze nu zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden