'Mondiale religieconferentie is truc van islamisten'

null Beeld afp
Beeld afp

Het moet een moment van verzoening worden. Tijdens de Mondiale Conferentie voor Wereldreligies benadrukken de grote godsdiensten woensdag hun onderlinge loyaliteit. Pas op voor de islamisten, waarschuwt een gematigde moslimorganisatie.

De Second Global Conference on World's Religions After September 11 vindt morgen plaats in Montreal. Vertegenwoordigers van de wereldreligies ondertekenen er naar verwachting drie resoluties over onderlinge verbondenheid.

In één daarvan staat dat een aanval op de 'heiligheid van de schriften' van een bepaalde godsdienst een aanval is op de heiligheid van alle godsdiensten. Die afspraak heeft een dubbele bodem, waarschuwt het progressieve Canadian Muslim Congress.

Volgens de moslimorganisatie maakt hij religie immuun voor kritiek. De resolutie zou bovendien verkapte steun zijn de islamitische wetgeving sharia. Woordvoerder Tarek Fatah verdenkt vooral de omstreden moslimgeleerde Tariq Ramadan, die woensdag met onder meer de Dalai Lama deelneemt aan het panelgesprek.
'Met deze braaf ogende poging betrekken islamisten andere goedbedoelende religieuze leiders in hun plan', vertelt Fatah aan dagblad The Gazette.

Fatah is niet de eerste die Ramadan verdenkt van een geheime, fundamentalistische agenda. Ook in Nederland lag de geleerde onder vuur vanwege zijn vermeende dubbele agenda.
'Religie boven kritiek verheffen is catastrofaal. Het zou bijzonder droevig zijn als de Dalai Lama hierin wordt betrokken. Dan is hij misleid - of érg naïef.'

Volgens de organisator gaat de conferentie juist over de slechte naam die religie heeft gekregen na de aanslagen op 11 september 2001. 'Religie is min of meer synoniem geworden met het kwaad. Maar als religie onderdeel is van het probleem, moet het ook onderdeel kunnen zijn van de oplossing.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden