Monddode Van Praag kansloos tegen Blatter

Sepp Blatter, voorzitter van de Fifa.Beeld AFP

Hij had graag het woord genomen, morgen tijdens het congres van de Aziatische voetbalconfederatie (AFC) in Bahrein, maar hij zal de microfoon niet in handen krijgen. Michael van Praag diende tot twee keer toe een verzoek in om te mogen spreken, maar AFC staat achter de huidige voorzitter van de Fifa: Sepp Blatter. En lijkt niet van plan zijn mening te wijzigen.

De voorzitter van AFC, Sjeik Salman, weigerde het verzoek van Van Praag omdat hij het niet netjes zou vinden uitdagers van de Zwitserse Blatter veel aandacht te geven. Luis Figo en prins Ali bin Al-Hussein zagen een verzoek om spreektijd eveneens niet gehonoreerd. Al-Hussein, afkomstig uit Jordanië, haalde vergeefs aan dat hij als Aziaat eerder wel het woord mocht nemen tijdens het congres van de Europese UEFA, net als Van Praag en Figo.

Het wordt de uitdagers van Blatter niet makkelijk gemaakt. Van Praag en de andere kandidaten kregen eerder ook geen spreektijd bij de congressen van de Conmebol, Concacaf en CAF, de federaties van Zuid-Amerika, Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied en Afrika. Blatter, die vast van plan is een vijfde termijn te dienen als voorzitter van de Fifa, krijgt bij elk congres wel steeds de gelegenheid het woord te nemen. Ook morgen zal hij spreken in Bahrein.

Moedig maar kansloos
Al vanaf het moment dat de ambitie van Van Praag bekend werden, wordt zijn poging 'moedig maar kansloos' genoemd. Is Sepp Blatter dan echt niet weg te krijgen?

De 78-jarige Sepp Blatter is vanaf 1998 voorzitter van de Fifa, de wereldvoetbalbond die sinds jaar en dag met een geur van corruptie is omgeven. Blatter zelf werd er nooit op betrapt. Vooral met ondersteunende projecten in arme(re) contreien verwierf de Zwitser veel steun in Afrika, Azië en Zuid- en Midden-Amerika.

Onder Blatters bewind veranderde de Fifa van een verliesgevende bond in een welvarende organisatie, met een geschat eigen vermogen van één miljard dollar. Het WK is het financieel monstrueuze uithangbord geworden. Organiserende landen dienen zich gedurende het toernooi naar de wil en de regels van de Fifa te schikken. De Fifa strijkt het grootste deel van de winst (ruim twee miljard dollar) op en deels arme gastlanden als Zuid-Afrika (2010) en Brazilië (2014) worden er weinig wijzer van.

Voor Blatters laatste herverkiezing, in 2011, was er geen tegenkandidaat. De Quatarese uitdager Mohammed bin Hamman werd geschorst na beschuldigingen van omkoping. Op dezelfde grond werd vicepresident Jack Warner, voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse bond, verstoten en later voor het leven uitgesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden