Mona heeft haar lieve lezers niet in de steek gelaten

Mona sleept het weekblad Story voor de rechter. De vrouw, die éénentwintig jaar lang een probleemrubriek in het blad verzorgde, verwijt het roddelblad onbetrouwbaarheid en voelt zich in haar goede naam aangetast. Mona eist onder meer, dat Story haar afscheidsbrief aan de lezers publiceert.

BIJDRAGE: AFRA BOTMAN; RUTGER VAHL

Een knallende ruzie met de nieuwe hoofdredacteur Evert Santegoeds deed Mona in augustus onverwachts opstappen. De twee konden het niet eens worden over de plaats waar een kennismakingsgesprek zou moeten plaatsvinden. Mona: “Ik moest voor een gesprekje vanuit mijn woonplaats Landgraaf helemaal naar Haarlem komen. Ik stelde voor ergens halverwege af te spreken, maar dat wilde Santegoeds niet.” Santegoeds: “Ik weigerde in te gaan op de trucjes van Mona. Onze vorige hoofdredacteur heeft ze ook weleens drie uur laten wachten in Vianen.”

Mona, die voor haar adviezen vaak uit haar eigen veelbewogen leven putte, zegt niet meer in de ontstane sfeer te kunnen werken. “Als mensen zeggen: 'ik beveel jou' en 'ik gebied jou', dan gaat er iets wrijven. Dat werkt bij mij als een rode lap.”

Een afscheidsbrief in Story wekte de indruk, dat de 63-jarige raadgeefster met pensioen was gegaan. Maar volgens Mona is deze brief het werk van Santegoeds. “Mijn eigen afscheidsbrief weigerde hij te plaatsen. Ik heb Santegoeds vervolgens verboden zijn eigen brief te publiceren. We hebben een afspraak gemaakt over een compromis-brief. Maar net als alle andere afspraken, is ook deze geschonden.”

Santegoeds ging te ver, toen hij de veelal persoonlijke, aan Mona gerichte probleembrieven begon achter te houden. De brieven die doorkwamen, bleken te zijn opengemaakt. “Ik wil niet dat brieven met mijn naam erop in handen van anderen komen. Het ergste vind ik, dat deze ruzie over de hoofden van mijn lezers wordt uitgevochten. Mona, je hebt ons in de steek gelaten, hoor ik nu. Maar dat is niet zo. Mijn goede naam is in het geding. Hoewel ik niet zo ben, voel ik mij genoodzaakt een advocaat in de arm te nemen.”

Mona eist dat Story haar eigen afscheidsbrief alsnog publiceert en de aan haar gerichte post doorstuurt. Santegoeds: “Ik heb nog geen dagvaarding gezien. Het lijkt me allemaal waanzin, en daarom ben ik blij dat ik van haar af ben.”

Mona's rubriek is inmiddels overgenomen door Imca Marina, die het wat vlotter en moderner wil aanpakken. Vindt Mona dat Imca het goed doet? Mona: “Daar kan ik me niet over uitlaten. Na mijn laatste bijdrage is de toesturing van het blad stopgezet. En ik moet eerlijk zeggen dat ik niet naar de winkel ben gerend, om de nieuwe Story te gaan halen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden