Molukse wijk Culemborg gaat op slot
Betonnen barrières moeten voorkomen dat Molukse en Marokkaanse relschoppers in de wijk Terweijde aan de politie kunnen ontkomen.
Om nieuwe rellen te voorkomen, gaat de Molukse wijk in Culemborg zeker twee weken op slot. Met een noodverordening in de hand kan de politie iedereen uit Terweijde weren die er ’niets te zoeken heeft’.
Dat geldt niet alleen voor Marokkaanse jongeren die de afgelopen dagen in de wijk hebben huisgehouden, maar ook voor Molukkers van buiten Culemborg die plannen zouden hebben om naar Terweijde te komen. In de wijk geldt een verbod om met meer dan vier personen samen te scholen. Betonnen barrières moeten voorkomen dat relschoppers via de brandgangen aan de politie kunnen ontkomen.
Zo’n honderd politiemensen zijn de afgelopen avond en nacht ingezet om de orde te handhaven. De politie blijft voorlopig continu in de wijk. „Wij gaan niet weg; we zijn massaal en massief aanwezig’’, aldus korpschef Henk van Zwam van de politie Gelderland-Zuid. Molukse gezinnen zeggen zich niet veilig te voelen. Tien Molukkers besloten gisteravond om zelf op straat de wacht te houden, ’als het moet de hele nacht’. Zij vertrouwen niet op de Mobiele Eenheid.
Zondagavond slaagden Marokkaanse jongeren er ondanks de zware beveiliging in om bij drie Molukse huizen de voorruit in te gooien. Van deze jongeren is nog niemand opgepakt. De politie heeft wel veertien mensen aangehouden die betrokken zouden zijn geweest bij incidenten tijdens de jaarwisseling.
De politie schat het aantal relschoppers op zo’n vijftig Marokkaanse en vijftig Molukse jongens. Het is volgens korpschef Van Zwam nog maar de vraag of de politie-inzet toereikend zal zijn. „Een aantal jongeren laat zich niet weerhouden door de kans dat ze door de politie worden aangehouden, maar ontleent er zelfs status aan.’’
Burgemeester Roland van Schelven hoopt dat gesprekken met de Marokkaanse en Molukse gemeenschap op langere termijn soelaas bieden. Na de rellen in september vorig jaar leek de vrede getekend, maar die is van korte duur gebleken. De rellen zijn volgens de burgemeester vooral ontstaan door ’niet te tolereren gedrag’ van jongeren. „De situatie is buitengewoon bedreigend geweest. Het terroriseren van gezinnen is niet acceptabel.’’
Van Schelven geeft toe dat Culemborg met de handen in het haar zit. Maatregelen op het gebied van huisvesting, onderwijs, welzijnswerk en jeugdzorg hebben onvoldoende resultaat. „Als we de oplossing hadden, hadden we die gisteren toegepast.’’