Molukkers protesteren met vlag en kort geding

amsterdam – - De Molukse gemeenschap in Nederland haalt letterlijk en figuurlijk alles uit de kast om te protesteren tegen de arrestaties en martelingen van RMS-aanhangers op de Molukken.

Vanmiddag dient voor de rechtbank in Den Haag een kort geding van de RMS-regering in ballingschap tegen de staat der Nederlanden met een opmerkelijke eis: arresteer president Yudhoyono van Indonesië wegens schending van mensenrechten en zware mishandeling.

Als de rechtbank zichzelf al bevoegd acht om deze juridisch ingewikkelde zaak te behandelen, valt niet te verwachten dat het gevraagde arrestatiebevel wordt uitgevaardigd. Maar het kort geding tekent wel de voor Molukkers grimmige sfeer waarin het staatsbezoek van president Yudhoyono plaatsvindt.

Op de Molukken zitten bijna honderd mensen gevangen die strijden voor een onafhankelijke republiek der Zuid-Molukken (Republik Maluku Selatan, RMS). Volgens mensenrechtenorganisaties zijn Molukse en ook Papoea-gevangenen mishandeld door een anti-terreureenheid.

De RMS-regering in ballingschap stelt president Yudhoyono hiervoor verantwoordelijk, omdat hij in 2007 heeft opgeroepen om RMS-aanhangers hard aan te pakken. Het hijsen van de vlag is al voldoende om opgepakt te worden en een lange gevangenisstraf te krijgen.

Molukse en Papoea-organisaties in Nederland hebben opgeroepen om de komende drie dagen de in Indonesië omstreden symbolen van de strijd voor onafhankelijkheid demonstratief te hijsen, onder het motto ’Vlaggen in vrijheid’. Donderdag houdt de RMS op het Malieveld in Den Haag de ’Tifa Tjakalele’ (trommel- en krijgsdans). Het is de bedoeling om ’s middags ’het grootste Tifa-orkest’ te vormen als muzikaal protest tegen de schending van mensenrechten.

Demonstraties van Molukkers liepen in het verleden nogal eens uit de hand, bijvoorbeeld als jongeren, tegen de afspraak met de politie in, toch naar de Indonesische ambassade wilden lopen. De organisatoren van ’Tifa Tjakalele’ drukken bezoekers op het hart om zich donderdag netjes te gedragen. Vlaggenstokken en alcohol zijn op het Malieveld verboden.

„Laat je niet gebruiken door de tegenstanders van de RMS, breng de RMS niet in diskrediet, schaad het imago van de strijd niet!”

Tien jaar geleden was het Malieveld nog het toneel van een Molukse steunbetuiging aan de toenmalige president van Indonesië, Abdurrachman Wahid. Hij stond open voor gesprekken over een vorm van autonomie voor de Molukken en ontving eind 1999 zelfs RMS-kopstukken uit Nederland, onder wie de huidige president John Wattilete. Wahid nam ook openlijk afstand van de beschuldiging dat de RMS de hand zou hebben in de bloedige onlusten op de Molukken tussen christenen en moslims.

De hoop op een doorbraak vervloog toen Wahid werd opgevolgd door Soekarnopoetri. Zij en haar opvolger Yudhoyono staan veel minder positief tegenover autonomie.

Van de Nederlandse regering hoeft de RMS-beweging geen steun te verwachten. In het kort geding eist de RMS-regering dat premier Balkenende antwoord geeft op het verzoek om ’61 jaar na dato een aanzet te geven tot het voltooien van het dekolonisatieproces’.

„Nederland dient hierin, vanwege haar historische relatie, juist het voortouw te nemen”, stelt de RMS-regering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden