Molukkers praten met top Indonesië

Voor het eerst zijn Nederlandse Molukkers erin geslaagd door te dringen tot de top van Indonesië. President Habibie en de sterke man op de achtergrond, generaal Wiranto, hebben gisteren gesproken met de Molukkers, onder wie drie leden van de RMS-regering in ballingschap.

De Molukkers hebben ook gepraat met andere politieke leiders in Indonesië, zoals Abdurrachman Wahid en Amien Rais. Vandaag zullen zij Megawati Soekarnoputri ontmoeten, ook een kanshebber op het presidentschap.

,,Dit is een historische doorbraak'', was gisteren de reactie van Pieter Thenu, vice-president van de RMS, de in Nederland gevestigde 'regering' van de Molukken. ,,Vijftig jaar lang heeft Indonesië ons genegeerd. We hopen dat we nu een dialoog beginnen, zodat er een einde komt aan het geweld op de Molukken.''

Volgens Thenu is de Molukse delegatie opgetogen dat president Habibie zelf de Nederlandse Molukkers wilde ontvangen. Belangrijker misschien nog is de ontmoeting met generaal Wiranto geweest. Volgens de Molukkers speelt het leger, net als op Oost-Timor, een duistere rol in het geweld op de Molukse eilanden.

,,De eerste gesprekken met de president en de generaal zijn vooral belangrijk geweest om de angst voor de RMS bij de Indonesische toplaag te doorbreken'', vindt RMS-topman Thenu. ,,Later willen we praten over de politieke toekomst van de Molukken.''

De RMS streeft sinds de stichting van de Indonesische staat naar zelfstandigheid van de Molukse eilanden. Het RMS-ideaal leeft vooral in Nederland.

De Molukse eilanden zelf zitten gevangen in een spiraal van geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen.

Elke dag vallen er doden. Beëindiging van dat geweld was het hoofdonderwerp van gesprek tussen de Indonesische top en de Nederlandse Molukkers, onder wie het Tweede-Kamerlid Usman Santi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden